mic po mic

Norveška se počinje otvarati, ovo je njihov hodogram nakon prolaska korona krize

07.04.2020 u 17:52

Bionic
Reading

Norveška će ukinuti neka od ograničenja uvedena kako bi se spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom, najavila je norveška premijerka u utorak

"Zajedno smo virus stavili pod nadzor stoga pomalo možemo otvarati naše društvo", rekla je Erna Solberg na konferenciji za medije.

U ponedjeljak je njen ministar zdravstva, navodeći nisku stopu transmisije bolesti, rekao da je epidemija u Norveškoj "pod nadzorom" .

Norveška je među prvima zatvorila niz privatnih i javnih ustanova kako bi zaustavila širenje Covida-19, izazvavši pad gospodarstva i otpuštanje stotine tisuća radnika.

Trenutne restrikcije, na snazi do 13. travnja, uključuju zatvaranje dječjih vrtića i škola, odbijanje ulaska strancima koji ne žive i rade u Norveškoj te zabranu odlaska u kuće za odmor.

  • +21
Koronavirus poharao cijelu Europu Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Dječji vrtići ponovno će se otvoriti između 20. i 27. travnja, škole od prvog do četvrtog razreda 27. travnja, a Norvežani će u svoje "vikendice" moći od 20. travnja.

Istovremeno će se morati nastaviti s radom od kuće a građani će se na "dugo vrijeme" morati naviknuti na mjere protiv zaraze, rekla je Solberg.