vruće na arktiku

Norveška šalje vojsku uz rusku granicu, kupuju tenkove i topove

13.10.2017 u 17:52

Bionic
Reading

Norveška je u petak objavila da planira poslati naoružanu postrojbu na arktičku granicu s Rusijom te kupiti tenkove i topništvo kao odgovor na rastuće prijetnje

Ministrica obrane Ine Eriksen Soereide nije izrijekom spomenula Rusiju kada je obrazlagala plan i istaknula je da Norveška trenutno nije suočena s nekom konkretnom vojnom prijetnjom.

"Sigurnosna situacija je postala izazovnija i manje predvidiva. To utječe na organizaciju vojske", rekla je ministrica novinarima.

Članice NATO-a i ostale susjedne zemlje sve su zabrinutije ambicijama Moskve, posebno nakon pripojenja ukrajinskog crnomorskog poluotoka Krima 2014. i ruskim vojnim i zračnim vježbama u regiji.

  • +13
Susjedi se boje ruske vojske/Velika parada u Moskvi Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Danska vlada je u četvrtak objavila da u idućih pet godina želi povećati obrambeni proračun za 20 posto kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Rusije na istoku i sjeveru Europe.

To uključuje osnivanje nove brigade od 4000 vojnika koja bi djelovala u baltičkoj i nordijskoj regiji, opremljena protuzračnim raketama, tenkovima, topništvom i protupodmorničkim sredstvima.