SLAVLJE NA BUNDEKU

Norijada u Zagrebu: Četvero na policiji, pijani na Hitnoj

16.05.2014 u 15:25

  • +26

Norijada u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Zagrebački maturanti danas imaju svoj dan, popularno prozvan 'norijada', koju obilježavaju na Bundeku, no prvo mjesto susreta bio im je Trg bana Jelačića gdje se okupilo stotine maturana u majicama raznih boja s obilježjima sada već bivših škola i razreda. Četvoro mladih, od kojih tri maloljetnika i jedan punoljetni, privedeni su danas u policiju tijekom 'norijade' u Zagrebu, a zbog pijanstva u šest slučajeva morala je intervenirati hitna medicinska služba

'Kakva recesija, kakva kriza - kod nas nitko neće biti bez dobrog friza', 'Uvezli ste đake, izvezli luđake', 'Zapili smo pare za tiskaru', 'Stižu princeze', 'Preživjeli smo školohaust', samo su neki od natpisa na zanimljivim majicama maturanata koji su svoj imidž i ove godine upotpunili neizostavnim zviždaljkama, trubicama i drugim rekvizitima.

Uz zaglušujuće zvukove zviždaljki, trubica i glazbu s kamiona uživali su plešući na glavnom zagrebačkom trgu. Nije im smetala ni kiša ni hladnoća ni jak vjetar da razviju hrvatske zastave i zastave anarhije. 'Norite, ali nemojte ponoriti', poručio im je preko zvučnika s kamiona zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


U dobrom raspoloženju, praćeni zvucima glazbe, te vozilima osiguranja i policije, krenuli su Praškom ulicom preko Zrinjevca i Miramarskom do Ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice preko Ulice Damira Tomljanovića-Gavrana do Bundeka.

Na Bundeku maturante čeka bogat glazbeno-scenski program. Ondje će moći kupiti sendviče, vodu, sokove i pivo u plastičnim čašama, a nije im dozvoljeno unošenje alkoholnih pića i ostalih neprimjerenih sredstava.

Unatoč tome, već sada su neke skupine maturanata pod utjecajem alkohola, a brašno i pivo koje prolijevaju vjetar raznosi po drugim maturantima i prolaznicima. Svake godine iznova se na gradskim ulicama ponavljaju iste scene pijanih maturanata pa često mora djelovati hitna medicinska služba, ali i policija.

Zbog maturanata je na kratko bio zaustavljen tramvajski promet na Trgu bana Jelačića, a policija je regulirala promet trasom prolaska razdragane i vesele povorke.

Varaždinski maturanti plešu quadrillu

Varaždinski maturanti i ove godine, po šesti put, završetak svog srednjoškolskog obrazovanja slave plešući quadrillu na Trgu kralja Tomislava. Više od 300 maturanata iz 16 srednjih škola Varaždinske županije točno u podne u središtu Varaždina je zaplesalo taj tradicionalni ples. Tako su se pridružili svojim vršnjacima iz Osijeka te maturantima iz cijele Europe u pokušaju još jednog obaranja rekorda u broju istodobnog plesanja 'quadrille'.