POPLAVE U HRVATSKOJ

Noćas će vodeni val zapljusnuti Sisak, sve službe tvrde da su spremne

17.10.2015 u 19:51

Bionic
Reading

Nakon rekordnih vodostaja, na karlovačkom su području vodostaji Kupe i Korane u opadanju. Noćas se očekuje vrh vodnog vala na sisačkom području. U Karlovcu su još na snazi izvanredne mjere, a one će biti ukinute kada vodostaj Kupe i Korane bude ispod 800 centimetara

'Vodostaj je i dalje u opadanju, s tim da će se ta satna razlika sve više povećavati što znači da smo sve bliže smirenju stanja u koritima, odnosno, voda će se početi brže povlačiti. To vrijedi za područja uzvodno i u samom gradu. Međutim, nizvodno od grada, problemi će se tek pojačavati', rekla je Biljana Željeznjak iz Hrvatskih voda.

Zbog velike količine vode, zatvorene su prometnice D1 iz Zagreba prema Karlovcu zbog potopljenog podvožnjaka te državna prometnica u dijelu naselja Novi Novaki, za MS je rekao zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

'Pomažemo i pokušavamo prema našim sugrađanima ići s vraćanjem života u normalu. Sada je već više objekata u mogućnosti da se dođe do njih. Znači, možemo početi s ispumpavanjima i određenim čišćenjima, ali to sve govorim za uži dio grada kroz koji je prošao vodni val. Istočni dio grada u slivu rijeke Kupe nizvodno od Karlovca još uvijek ima određenih problema i ima visoke vodostaje', rekao je Goran Franković.

RTL Autor: RTL

Vodeni val iz Karlovca kreće se prema sisačkom području. U Sisačko-moslavačkoj županiji sve su službe u pripravnosti.

'Hrvatske vode su na vrijeme počele ispuštanje u određene naše retencije, Lonjsko polje, Gredsko polje i drugdje, gdje ima mogućnosti velike količine vode sada ispustiti i na taj način spriječiti velike katastrofe', rekao je župan Ivo Žinić.

Veliki vodeni val Kupe na području Lekenika i Siska očekuje se u noći na nedjelju i tijekom nedjelje. A u Starom Brodu i Žažini voda je već počela nadirati u kuće, njih tridesetak. Ondje su aktivirane sve raspoložive snage i grade se zečji nasipi, kazao je načelnik Lekenika Ivica Perović.

'Zatvara se kanal, još dodatno se ojačava tzv. jumbo vrećama da ne bi došlo do prelijevanja rijeke Kupe sa zadnje strane prema Letovaniću. Osigurane su količine pijeska na svim najugroženijim dijelovima, ljudima koji će stambeni objekti biti ugroženi', rekao je Perović.

Traju pripreme obrane kuća od poplave i u Čičkoj Poljani, gdje se pune vreće s pijeskom. Ondje se dolazak vodenog vala očekuje u ponedjeljak.