OBRANE OD POPLAVA

Noć prošla mirno, no vodostaji i dalje rastu

Bionic
Reading

Tijekom noći nije bilo dojava o eventualno probijenim linijama obrane od poplava. Mirno je prošla noć i na najkritičnijem, sisačkom području, no i dalje se bilježi porast vodostaja rijeke Save u Crncu, tako da je sada dosegao 761 centimetar, rekao je Media servisu Zoran Đuroković iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda

'Riječ je sada već o jako sporom porastu, tako da možemo čak razmišljati o tome da ne bi trebao prijeći 770 centimetara i da vodostaji u Crncu, koji se odnose na područje grada Siska, ne bi trebali ni ući u izvanredne mjere obrane od poplava', izvijestio je Đuroković, kojeg raduje što je konačno počela opadati i rijeka Kupa na području Jamničke Kiselice.

Iako i nadalje, što se tiče grada Siska, rijeka Kupa će biti u porastu. HRT navodi kako stručnjaci Hrvatskih voda vjeruju da će ga Sava moći prihvatiti bez prelijevanja preko nasipa. Svih 50 tisuća vreća s pijeskom ugrađeno je u zečje nasipe na najugroženijim mjestima. U Sisku su obavljene sve pripreme za moguću evakuaciju i prihvat stanovnika s ugroženog područja.

'Također, rijeka Una je prešla granicu od plus 340 centimetara odnosno dosegla je vrijednosti od 345 centimetara, kada se uspostavljaju i redovne mjere obrane od poplava', naglašava Đuroković i dodaje kako će porast Une utjecati na stanje vodostaja u Jasenovcu koji sada iznosi 850 centimetara i gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

U općini Dubrava nedaleko od Vrbovca, zbog obilnih kiša i izlijevanja rijeke Česme, pod vodom se našlo desetak kuća u selu Kostanj. Jedina veza vlasnika tih kuća sa svijetom su čamci. Poplavljeno je 270 hektara tamošnjih ribnjaka pa je upitno koliko će ribe ostati u njima kad se voda povuče.

Raste vodostaj Neretve od Mostara do Metkovića. U gornjem je toku razlog povećan dotok iz pritoka, a kod Metkovića se diže razina mora. Vodostaj rijeka Plitvice i Bednje u Varaždinskoj županiji stagnira, a posljednji podaci govore i da lagano pada.

Zbog poplave, odrona i klizišta i dalje je zatvorena željeznička pruga Varaždin - Novi Marof te nekoliko županijskih i lokalnih cesta. U Zagrebu se pak aktiviralo najmanje 15 novih klizišta.

Mještani Kapele Podravske u Varaždinskoj županiji već se tri dana bore s vodenom bujicom. Ogorčeni su na Hrvatske vode. Sami su prokopali kanal kako bi spasili kuće. Rukama i pijucima mještani su prokopali cestu kako bi vodu propustili na drugu stranu.