jednostavan izbor

Njujorški policajci na dužnosti moraju biti cijepljeni ili s maskom

20.08.2021 u 11:39

Bionic
Reading

Trideset šest tisuća njujorških policajaca sada ima jednostavan izbor: ili će se cijepiti protiv koronavirusa ili nositi maske cijelo vrijeme na dužnosti.

Odredba je usvojena zbog toga što stopa cijepljenja među njujorškim policajcima uvelike zaostaje, u vrijeme kad se delta varijanta virusa pojačano širi te je povećan broj hospitalizacija širom zemlje, rekao je glasnogovornik njujorške policije Edward Riley.

Trenutna stopa cijepljenja među njujorškim policajcima iznosi oko 47 posto, rekao je Riley.

To je mnogo manje u odnosu prema 68 posto svih odraslih Njujorčana koji su potpuno cijepljeni. 

"Otkad je cjepivo postalo dostupno, potičemo zaposlenike, posebno one koji su u kontaktu s javnošću, da se cijepe", rekao je Riley te dodao da se odredba primjenjuje i na civilne policijske djelatnike.

Svi pripadnici policijskih moraju nositi maske kad su u kontaktu s javnošću, bez obzira na status cijepljenja, navodi se u odredbi.

Njujorška policija (NYPD), u kojoj je 59 pripadnika umrlo od covida-19 od početka pandemije, nije jedina služba čiji se zaposlenici moraju cijepiti.

Gradonačelnik Denvera Michael Hancock odredio je da svi gradski djelatnici, uključujući policiju, moraju biti potpuno cijepljeni do 30. rujna.