UZ MINIMALNE TROŠKOVE KAMPANJE

Njih petorica sigurno pobjeđuju na izborima!

14.05.2013 u 08:42

Bionic
Reading

U pet istarskih općina kandidati za načelnike nemaju konkurencije. Naime, jedini su istaknuli kandidature pa je gotovo izvjesno da dobivaju izbore. Dok se takav slučaj na prošlim lokalnim izborima kada su se načelnici prvi put birali neposredno, dogodio samo u općini Kaštelir – Labinci, za predstojeće izbore načelnika istarski građani imat će na 'izbor' samo jednu opciju kako u općini Kaštelir – Labinci, tako i u Svetvinčentu, Knafanaru, Sv. Petru u šumi i Lupoglavu

Budući da je za izbornu pobjedu dovoljno da na biralište izađe makar samo jedan mještanin i da svoj glas kandiranom načelniku, svakako je u ova recesijska vremena prednost da kandidati bez protukandidata ne trebaju niti puno novca potrošiti za kampanju. Iako se u predizbornom 'ludilu', kad svi kandidati na sve moguće načine nastoje skrenuti pozornost na sebe i privući birače, ovi kandidati za načelnike previše ne zamaraju kampanjom, dužnost koju uspješno obavljaju, neki već i više puta, i nadalje shvaćaju sasvim ozbiljno.

Dalibor Macan u općini Svetvinčenat, nakon dva načelnička mandata kaže kako za ovaj treći ne namjerava potrošiti ni kune u promidžbene materijale jer smatra da je korisnije novac utrošiti u druge svrhe. Iako se u Istri lome koplja između IDS-a i SDP-a, Macan u treći mandat ulazi kao načelnički kandidat koalicije SDP-a i IDS-a!

'U protekla dva mandata surađivali smo jako dobro u vijeću i zaključili da ovakva kombinacija pruža sigurnost i najbolje mogućnosti za razvoj općine', kazao je Macan, koji očekuje da će građani izaći na birališta bez obzira na to što je jedini kandidat za načelnika jer trebaju reći što misle i čiju listu podržavaju za Općinsko vijeće Svetvinčenta. No i tu je situacija zanimljiva, jer, kako objašnjava, na izbore za općinsko vijeće njegova stranka SDP izlazi sa zajedničkom listom s HSU-om, a IDS sa HSS-om.

S jedne strane mi je drago da sam kandidat bez protukandidata. Kao kandidat SDP-a i IDS-a tu suradnju osjećam kao podršku, ali i kao veliku obvezu da zajedno, u timu donosimo za građane najbolje odluke', kazao je budući načelnik općine koja u 45 sela broji 2.200 stanovnika. Dodajmo još i to da je na prošlim lokalnim izborima 'bivši, sadašnji i budući' načelnik pobijedio IDS-ovog kandidata.

Kandidat za načelnika općine KanfanarSandro Jurman dolazi iz redova HSLS-a. S prethodnim četverogodišnjim iskustvom na čelu općine koja broji 1.560 stanovnika zasigurno ulazi u drugi mandat, no napominje i da izbori bez protukandidata dijelom mogu biti i destimulirajući za njihove birače.

Naime, HSLS na izbore u Kanfanaru izlazi i sa svojom listom za općinsko vijeće, a kako procjenjuje načelnik, ukupni troškovi obiju izbornih kampanja iznosit će najviše desetak tisuća kuna.

'Nedvojbeno, javno mnijenje je na našoj strani. Dijelom imponira da ste jedini kandidat, no s druge strane to je i zamka. Malo je teže motivirati birače da izađu na biralište. Naravno, nisam kao liberal oduševljen što moji birači nemaju izbor između više kandidata, no tako se dogodilo', kazao je Jurman.

HDZ-ov kandidat za načelnika općine Sveti Petar u ŠumiMario Bratulić jedan je od tako reći 'dugovječnih' načelnika. Naime, budući doktor znanosti, načelnik je ove male općine sa svega 1.070 stanovnika od njezina osnutka to jest od 1997., pri čemu dužnost načelnika obnaša volonterski!

'U našoj općini je tradicionalno dobar odaziv birača pa očekujem da će i za ove izbore biti oko 60 posto', rekao je Bratulić, no i napomenuo da će sredstva za kampanju biti nešto skromnija nego ranije. Kani utrošiti pet do šest tisuća kuna za promidžbenu kampanju, što uključuje neposredno upoznavanje s biračima koje obilazi od vrata do vrata te društvena okupljanja svakog petka uz živu glazbu i piće.

'Mislim da je malo 'bez veze' biti kandidat bez protukandidata, no teško je reći jesu li procijenili da ja to dobro radim ili nisu imali boljeg kandidata', kazao je Bratulić i sam iznenađen što na predstojećim izborima nema konkurenta. Na svim dosadašnjim izborima za načelnika općine Sveti Petar u Šumi Bratulić je imao protukandidata, no možda su ustuknuli, budući da je na prošlim izborima dobio 70 posto glasova birača.

Prema posljednjem popisu stanovnika Općina Lupoglav ima 935 stanovnika, a osim što imaju samo jednog kandidata za načelnika, birači mogu birati i samo jednu listu za vijeće, što znači da IDS dobiva u oba primjera.

'Ne slavimo nego radimo i dalje. Nastavljamo kontinuirano s programima', kazao je IDS-ov načelnik Franko Baxa koji ulazi u četvrti mandat, no priznaje da s obzirom na specifičnu situaciju ne očekuje prevelik odaziv birača. 'Nećemo ulagati u kampanju, već donirati u humanitarne svrhe.' Donirat će četiri tisuće kuna osobnih sredstava, a osim letka s imenima kandidata kako bi ljudi znali za koga glasaju i za što se pobrinula stranka, kroz izbore će proći bez medijskog oglašavanja.

Još jedan od 'dugovječnih' općinskih načelnika u Istri je i IDS-ov kandidat za načelnika općine Kaštelir – LabinciEnio Jugovac, koji također vlada općinom od njezina osnutka pa se zna i našaliti na svoj račun 'da će na kraju završit kao Gadafi'. U izbornu kampanju namjerava utrošiti svega tisuću kuna, a konstantnu načelničku poziciju pojašnjava time da u 'Općinskom vijeću Kaštelir - Labinci nikad nije bilo povišenih tonova, nego se sve uvijek rješavalo konstruktivnim razgovorima'.

'Skeptičan sam što se tiče izlazaka na ove izbore jer mislim da je ljudima puna kapa izbora, što zbog financijske krize, što zbog politike', zaključio je Jugovac.