KRIZA U KOALICIJI?

Njemački vicekancelar priziva izlazak Grčke iz eurozone

26.07.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Iako je njemačka vlada ovih dana većinom na godišnjem odmoru, izjave ministra gospodarstva Phillipa Roeslera i bavarskog ministra financija Markusa Soedera, u kojima pozivaju Grčku na istupanje iz eurozone, izazvale su negativne reakcije na tamošnjoj političkoj sceni, te ih opisuju kao 'neprofesionalne' i 'nesmotrene'

U intervjuu za njemačku javnu televiziju ARD njemački ministar gospodarstva i, još važnije, predsjednik liberalnog FDP-a Phillip Roesler izjavio je da se danas mogućnost grčkog napuštanja eurozone 'ne čini tako strašna' te da je 'više nego skeptičan' kako će reforme u Grčkoj uspjeti. Roesler je tako još jednom demonstrirao da kancelarka Angela Merkel ne može očekivati neupitnu podršku unutar vlastite koalicije kada je riječ o spašavanju eurozone, s obzirom na to da je Merkel višekratno izjavila da nema govora o izlasku Grčke.

Sada pak njezin vicekancelar i predsjednik ključne stranke u koaliciji tvrdi suprotno: 'Ako Grčka ne ispuni uvjete, više ne može računati na pomoć.' FDP se polako oporavlja u anketama, u kojima je dvije godine proveo ispod izbornog praga, te se iz te liberalne i poslovno orijentirane stranke sve više mogu čuti euroskeptični tonovi i naglašavanje pitanja o tome koliko njemačke građane košta spašavanje eurozone.

Uskoro se na Roeslera nadovezao i jedan od ključnih ljudi bavarskog CSU-a, sestrinske stranke Merkeličinog CDU-a, Markus Soeder. Bavarski ministar financija je za Sueddeutsche Zeitung je Grčkoj preporučio izlazak iz eurozone! 'To će se dogoditi. Apsolutno! A tako je najbolje i za EU i za eurozonu, a i za Grčku', bio je jasan Soeder, koji je siguran da Grčka nije u stanju ispuniti uvjete za još jedan paket novčane pomoći iz Bruxellesa. 'Rješenje nije dati Grčkoj još novaca, nego njezin izlazak iz eurozone', zaključio je bavarski ministar financija i drugi čovjek CSU-a.

Reakcije na ove izjave nije trebalo dugo čekati, barem kada je riječ o njemačkoj javnosti. Ekonomist Gustav Horn s Instituta makroekonomske politike, koji je blizak Merkeličinom CDU-u, smatra da su 'Roeslerove izjave nesmotrene' i opasne te da je vicekancelar 'još jednom pokazao da ne razumije o čemu se radi u krizi eura'.  Još oštriji je bio član FDP-a u Europskom parlamentu Jorgo Chatzimarkakis, inače porijeklom Grk, koji je šokiran 'razmjerima neprofesionalizma' u izjavama vlastitog stranačkog šefa.

Kancelarka Angela Merkel o svemu tome još se nije oglasila, pa će prva sjednica vlade nakon sezone godišnjih odmora sigurno biti zanimljiva.