POČELI PREGOVORI

Njemački 'slučaj Varšavska' pred rješenjem?

07.10.2010 u 13:04

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnih prosvjeda zbog kontroverznog građevinskog projekta Stuttgart 21, koji su prošli tjedan kulminirali sukobima prosvjednika i policije, lokalni moćnici spremni su za razgovor

Stefan Mappus, premijer pokrajine Baden-Württemberg iz redova Kršćanskih demokrata, odlučio je  i angažirati posrednika za pregovore s protivnicima projekta, što je inače prvotno bio prijedlog Zelenih. Time je vladajući CDU promijenio svoju taktiku, koja se dosad sastojala od ignoriranja građanskog bijesa, uz pomoć snaga policije.

No to je postalo neodrživo prošlog tjedna, kada je na ulicama Stuttgarta došlo do malog rata prosvjednika i policije, koja je ljudsku masu rastjerivala i vodenim topovima, što je oslijepilo jednog penzionera. Njemačka javnost i mediji ostali su šokirani takvim razvojem događaja, a u neugodnoj situaciji se našla i kancelarka Angela Merkel, koja je podržala projekt Stuttgart 21, odnosno gradnju velikog podzemnog željezničkog kolodvora u centru grada.

Zato je Mappus odlučio direktno razgovarati s protivnicima projekta, među kojima većinu čini srednja i visokoobrazovana klasa građana Stuttgarta, inače poznata po tome da je rijetko što može natjerati na ulicu. Činjenicu da se većina građana Stuttgarta već mjesecima u anketama izjašnjava protiv gradnje podzemnog kolodvora, što zahtijeva rušenje cijelog jednog parka u centru grada te sječu tristotinjak stabala, lokalne vlasti dosad su ignorirale.

Za posrednika je predložen Heiner Geißler, bivši tajnik Kršćanskih demokrata, koji u svojoj dugoj političkoj karijeri ima mnogo iskustva u pregovaranju sa sindikatima. Sve sukobljene strane su ga prihvatile, no ostaje prijepor oko nastavka gradnje. Naime, građani traže da se zaustave radovi i rušenje drveća prije nego što sjednu za pregovarački stol, dok pokrajinski premijer Stefan Mappus to odbija. Posrednik Geißler smatra da nitko ne treba postavljati uvjete da bi došlo do razgovora, no njemački mediji upozoravaju da su građani Stuttgarta odavno htjeli razgovarati s moćnicima o projektu Stuttgart 21, a oni su to arogantno odbijali. Zato i ne čudi da je prošli petak ulice grada preplavilo više od 50 tisuća bijesnih prosvjednika i da je došlo do sukoba s policijom.

Kako trenutno stvari stoje, vrlo lako je moguće da se i angažman posrednika Heinera Geißlera pretvori u još jedan problem u odnosu vlasti i stanovnika Stuttgarta. Stefan Mappus pak želi nekako riješiti cijelu stvar, no učinio je premalo i prekasno, zaključuju njemački komentatori, a to mu se sve može obiti o glavu na pokrajinskim izborima koji su zakazani za proljeće sljedeće godine.