NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA

Njemački predsjednik potpisao zakone o euru

13.09.2012 u 21:30

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Joachim Gauck u četvrtak je potpisao zakone koji u Njemačkoj reguliraju mjere za spas eura, priopćio je u četvrtak njegov ured.

Prema priopćenju iz ureda njemačkog predsjednika, među potpisanim zakonima nalaze se zakoni o odobrenju ugovora o Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), zatim o fiskalnom ugovoru te o izmjeni odgovarajućeg članka ugovora o radu Europske unije.

Ured njemačkog predsjednika podsjeća da je njemački ustavni sud dan ranije presudom stvorio uvjete za potpisivanje tih zakona. Gauckov ured međutim također napominje da ugovor o ESM-u može stupiti na snagu tek nakon što ga ratificira predsjednik, a preduvjet za to je ispunjenje pretpostavki što ih je zadao ustavni sud svojom presudom. Za to će se pobrinuti njemačka savezna vlada, podsjeća ured njemačkog predsjednika.

Njemački ustavni sud u srijedu je presudio da prihvaćanje Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) nije protivno njemačkom ustavu te je tako uklonjena najveća neizvjesnost oko rješavanja financijske krize eurozone.

Ustavni je sud dao zeleno svjetlo njemačkom predsjedniku Joachimu Gaucku da potpiše zakone o budućem, popularno nazvanom europskom fondu spasa i fiskalnom paktu namijenjenima jačanju proračunske discipline. Također su odlučili da svako povećanje financijskog udjela Njemačke u ESM-u mora dobiti potvrdu u parlamentu.

Ustavni sud tako traži da Bundestag, donji dom parlamenta, i Bundesrat, gornji dom, budu u svakom trenutku u potpunosti informirani o svim raspravama na tu temu.