TRAŽI SE NAČIN?

Njemačka Vlada želi izravno kontaktirati sa Snowdenom

06.11.2013 u 20:59

Bionic
Reading

Njemačka vlada očito želi stupiti u kontakt s bivšim suradnikom američke sigurnosne agencije NSA Edwardom Snowdenom i ispitati ga o pojedinostima špijuniranja američkih tajnih službi u Njemačkoj, izjavio je u srijedu zastupnik stranke Zelenih u Bundestagu Hans-Christian Stroebele.

U srijedu je u Berlinu održana izvanredna sjednica Parlamentarnog nadzornog tijela (PKGr) koje je nadležno za nadzor tajnih službi. Te sjednice nisu otvorene za javnost, ali je nekolicina sudionika nakon sastanka novinarima ponudila svoje viđenje trenutačnog stanja glede špijunske afere. Sjednica je održana na zahtjev Stroebelea, koji se prošlog tjedna u Moskvi sastao sa Snowdenom

Kako prenosi list Sueddeutsche Zeitung, Stroebele je izvijestio članove tijela o svojim razgovorima sa Showdenom, nakon čega je izjavio kako je 'vrlo zadovoljan' onim što su mu oni rekli. Između ostaloga, iz izjava sudionika vidljivo je da su razgovarali o namjeri Njemačke da ponudi SAD-u sklapanje bilateralnog sporazuma o zabrani uzajamnog špijuniranja.

Prema Stroebelovim riječima, njemačka vlada ozbiljno razmišlja o tome da izravno stupi u kontakt sa Snowdenom, ali još uvijek nije jasno na koji bi se način to dogodilo. Stroebele spominje mogućnost da Njemačka ponudi azil Snowdenu, dok vlada još uvijek odbija tu mogućnost.

List prenosi izjavu saveznog ministra unutarnjih poslova Hans-Petera Friedricha, koji kaže da vlada razmatra mogućnost da njezini predstavnici ispitaju Snowdena u Moskvi. Friedrich odbija mogućnost davanja azila Snowdenu, pozivajući se na vladinu odluku donešenu ljetos, prema kojoj Snowden nema pravo na azil u Njemačkoj.

Stroebele
međutim tvrdi da je odluka o tome politička i da ju se treba razmotriti. On smatra da vlada zazire od toga koraka jer strahuje da bi se time kriza povjerenja između Njemačke i SAD-a još više zaoštrila. Istodobno on upozorava da bi se razgovor u Moskvi mogao organizirati jedino s odobrenjem ruske vlade i pod uvjetima koje ona postavi.

Stroebele stoga inzistira 'da Snowden dođe u Njemačku ili neku sličnu zemlju'.

Prema njegovim riječima, Snowden se u konačnici želi vratiti u SAD i ondje dati iskaz, a Nijemci bi mogli pomoći da se to i ostvari. On smatra da bi i Nijemci i Amerikanci trebali biti zahvalni Snowdenu, jer da nije bilo njega, 'telefon Angele Merkel i danas bi se prisluškivao'.

List Frankfurter Allgemeine u subotu je objavio da Njemačka i SAD namjeravaju uskoro sklopiti sporazum o zabrani uzajamnog prisluškivanja, a list je prenio i bojazni kritičara da bi to moglo izazvati podjele unutar Europske unije.