AUSTRIJA PROTIV

Njemačka vlada donijela zakon o naplati cestarina

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.01.2017 19:21
  • Objavljeno 25.01.2017 u 19:19
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: Reuters / Autor: Yves Herman

Njemačka vlada prihvatila je u srijedu novi izmijenjeni zakon o cestarinama za osobne automobile na njemačkim autocestama koji je, usprkos prihvaćenim izmjenama po nalogu Europske komisije, naišao na veliki otpor susjednih zemalja posebice Austrije koja i dalje smatra da cestarina u ovom obliku diskriminira ostale građane Europske unije.

‘Računam s tim da će u Austriji doći k razumu i da će odustati od svog otpora prema uvođenju cestarina i u Njemačkoj. Austrija na kraju krajeva, već 20 godina ubire pristojbe za korištenje svojih autocesta’, rekao je njemački ministar prometa Alexander Dobrindt iz Kršćansko-socijalne unije (CSU).

On je izrazio nerazumijevanje za otpor Austrije uvođenju cestarina za osobne automobile i u Njemačkoj.

’Nije baš europski kada Austrija 20 godina od stranaca traži da sufinanciraju gradnju i održavanje svojih autocesta a isto ne dopuštaju Njemačkoj’, rekao je Dobrindt koji je istodobno naglasio kako se nada da ovakvo ponašanje Austrije neće nauditi dobrosusjedskim odnosima.

Austrijski ministar prometa Jeoreg Leichtfried iznova je oštro kritizirao njemački zakon o naplati cestarina te je u Bruxellesu organizirao sastanak s kolegama iz zemalja koje graniče s Njemačkom kao i Slovenije, Mađarske i Velike Britanije.

Austrija ali i njemački susjedi poput Nizozemske i Danske kritiziraju dio zakona koji njemačkim vozačima omogućava da iznos potrošen na godišnju cestarinu koja bi, ovisno o zapremnini i količini ispušnih plinova, stajala najviše 130 eura, kompenziraju kroz smanjeni porez na osobna vozila. S obzirom da od istog sustava ne mogu profitirati i građani Europske unije čiji automobili nisu registrirani u Njemačkoj, njemački susjedi to smatraju povredom EU pravila po kojima svi građani Unije moraju biti tretirani jednako pred zakonima. Novi zakon, kako je istaknuo Leichtfried, jasno diskriminira građane EU-a.

Austrijski ministar je najavio i moguću tužbu protiv, kako je rekao, ‘CSU cestarine’.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!