PERSONE NON GRATE

Njemačka protjerala ruske diplomate zbog političkog ubojstva u Berlinu, Moskva sprema odmazdu

15.12.2021 u 17:59

Bionic
Reading

Dvojica ruskih diplomata postali su 'persone non grate' u skladu s odlukom njemačke vlade, nakon što je berlinski sud utvrdio da je Rusija naredila ubojstvo gruzijskog državljanina 2019. u Berlinu, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock

Odluka je priopćena ruskome veleposlaniku Sergeju Nečajevu u srijedu na sastanku u ministarstvu vanjskih poslova, rekla je Baerbock.

Moskva će uzvratiti Njemačkoj nakon odluke Berlina o protjerivanju dvojice ruskih diplomata zbog ubojstva gruzijskog državljanina 2019., izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Za njemački portal Telegram rekla je da je taj potez Njemačke "neprijateljski".

Njemački je sud u srijedu osudio pedesetšestogodišnjega ruskog državljanina na doživotnu robiju jer je prije više od dvije godine u jednome berlinskom parku ubio Gruzijca čečenskog podrijetla i to po nalogu ruskih vlasti.

Ubojstvo se dogodilo 23. kolovoza 2019. u parku Kleiner Tiergarten u Berlinu. Tužitelji su rekli da se radilo o odmazdi zbog sudjelovanja gruzijskog državljanina u Drugome čečenskom ratu i zbog njegova "neprijateljstva prema ruskoj državi".

Ubijeni 40-godišnji Gruzijac je čečenskog porijekla i od kraja 2016. živio je u Njemačkoj kao tražitelj azila, a ruske su ga vlasti klasificirale kao čečenskog terorista.

Sud je dobio informaciju po kojoj je muškarac koji je osuđen za ubojstvo zapravo bio zaposlenik ruske domaće obavještajne službe, FSB-a te je doputovao u Berlin koristeći lažni identitet kako bi ondje obavio naručeno ubojstvo.

Obrana je pred sudom rekla da se slučaj temelji na "vrlo upitnim dokazima".

Ova će presuda vjerojatno dodatno zaoštriti njemačko-ruske odnose. Nakon ubojstva njemačka vlada je optužila rusku da nije surađivala u istrazi te je u međuvremenu protjerala dvoje zaposlenika ruskoga veleposlanstva u Berlinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ubijenog Gruzijca, za kojega kažu da se borio na strani separatista u Čečeniji, nazvao "banditom" i "ubojicom".