PREPREKE U OBRANI

Njemačka i Francuska traže jaču vojnu suradnju

12.09.2016 u 20:37

Bionic
Reading

Njemačka i Francuska su skicirale plan za produbljivanje europske vojne suradnje nakon što je odluka Velike Britanije o izlasku iz Europske unije uklonila jednu od najvećih prepreka jačanju europske obrane

U možda najvećem napretku za europsku zajedničku obrambenu politiku od devedesetih godina, Berlin i Pariz rade na načinima na koje bi EU mogla brže razvijati svoje snage, a sigurnosna suradnja pokazuje se kao ujedinjujuća sila za Europu nakon odluke o Brexitu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker će u svom redovnom obraćanju o stanju Unije u srijedu pozvati na kraj izoliranog funkcioniranja europskih vojski, a europski vođe će u petak u Bratislavi raspravljati o vojnoj suradnji, bez Velike Britanije.

U dokumentu prijedloga zakona su Njemačka i Francuska, dvije preostale europske vojne sile, iznijele detaljnu listu prijedloga, uključujući zajedničko i stalno zapovjedništvo europskih snaga za civilne i vojne misije.

Takav potez ne znači osnivanje europske vojske, no predstavlja napredak u europskim ambicijama u područjima poput mirotvorstva i upravljanja katastrofama, te bi moglo značiti oživljavanje europskih borbenih skupina koje su operativne od 2007., no nikad nisu korištene.

Berlin i Pariz žele i jačanje Eurocorpsa, zajedničke vojne skupine nekih članica EU-a i NATO saveza, te im žele dati jaču ulogu u europskim operacijama.