traktori na putu

Nizozemski poljoprivrednici blokirali 375 kilometara ceste; krivi ih se za zagađenje dušikom

16.10.2019 u 18:17

Bionic
Reading

Policija u Den Haagu zatvorila je u srijedu središnji trg ispred parlamenta kako bi spriječila pristup poljoprivrednicima na traktorima koji prosvjeduju protiv, kako tvrde, pokušaja da ih se okrivi za veliko zagađenje dušikom u zemlji

Tisuće poljoprivrednika traktorima su stigle u Den Haag u trećem velikom prosvjedu zadnjih tjedana. Putem su blokirali više od 375 kilometara cesta.

U Den Haagu su odbili poslušati nalog da prosvjed ograniče na za to predviđene lokacije, dovezavši se u središte grada unatoč tome što su traktore trebali parkirati u predgrađima i autobusima stići do lokacije prosvjeda.

Vlasti su ranije pozvale u pomoć i vojsku da postavi velika vozila na nekoliko cesta kako bi blokirala pristup sjedištu parlamenta koji su poljoprivrednici naumili blokirati traktorima.

Poljoprivrednici su započeli kampanju nakon što je u svibnju sud odlučio da Nizozemska krši europska pravila o emisijama.

Uzgoj stoke vodeći je uzrok zagađenja dušikom, uz građevinarstvo i promet. Ali poljoprivrednici tvrde da su poduzeli značajne mjere da smanje emisije te da se podcjenjuje njihovu ulogu u proizvodnji hrane za zemlju.

Vlasti nisu najavile nikakve konkretne mjere protiv poljoprivrednika, ali je jedna politička stranka sugerirala da Nizozemska smanji broj grla stoke u uzgoju.

Nizozemski znanstvenici kazali su u srijedu da su emisije dušika u Nizozemskoj po glavi stanovnika daleko veće nego drugdje u EU, čak četiri puta od europskog prosjeka, a 61 posto potječe od poljoprivrede.