EU SVE BLIŽE

Nizozemska odblokirala Hrvatsku, slijedi Slovenija

11.02.2010 u 19:43

Bionic
Reading

Nizozemska je uklonila blokadu poglavlja 23 koje se odnosi na Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. Slovenski premijer Borut Pahor potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu da će njegova vlada skinuti primjedbe u najmanje dva poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, koja će Hrvatska moći otvoriti sljedeći tjedan na međuvladinoj konferenciji o pristupanju

'To je svojevrsni vjetar u leđa hrvatskoj vladi', rekla je Jadranka Kosor rekavši da je to dobra vijest i za Vladu i za Hrvatsku. Premijerka je istaknula da se radi o posljednjoj stepenici glede zatvaranja tog poglavlja.

'Isplati se ustrajati i raditi ustrajno, pošteno do kraja posao i ne posustajati, što se pokazalo i u ovome slučaju. Zadovoljna sam svima koji su neposredno bili uključeni u rad na ispunjavanju svega onoga što uvjetuje deblokadu poglavlja 23', rekla je Kosor.
'Slovenija je skinula primjedbe jer imamo sva potrebna jamstva Hrvatske i stoga će 19. veljače najmanje dva poglavlja biti otvorena', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon završetka neformalnog summita čelnika EU-a, koji je u četvrtak popodne završen u Bruxellesu.

Upitan hoće li Slovenija skinuti rezerve samo za otvaranje pregovora u poglavljima Ribarstvo i Okoliš ili i za treće poglavlje koje je još blokirano, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Pahor je odgovorio da će 'najmanje dva poglavlja dobiti zeleno svjetlo'.

I nakon što su dvije vlade potpisale, a Hrvatska već i ratificirala arbitražni sporazum, Slovenija je zadržala rezerve u tri poglavlja - Okoliš, Ribarstvo i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Pahor je rekao da se drži dogovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor s njihova susreta u Kranjskoj Gori. Izrazio je zadovoljstvo uspostavom mješovite hrvatsko-slovenske radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja.