POMOĆ OD 1,5 MILIJUN EURA

Nizozemska financira potragu za nestalim Srebreničanima

21.08.2015 u 14:09

Bionic
Reading

Vlada Nizozemske osigurala je pomoć od milijun i pol eura kako bi se nastavio proces potrage za posmrtnim ostacima osoba ubijenih 1995. na području Srebrenice, objavilo je u petak Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) čije je sjedište u Sarajevu i koje koodinira i pomaže potragu za masovnim grobnicama i identifikaciju posmrtnih ostataka

'Nastavak pomoći nizozemske vlade je glavni doprinos u osiguranju da ni jedan kamen ostane ne prevnut u naporima da se lociraju skrivene grobnice', rekao je šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan, Matthew Holliday

Nova nizozemska donacija trebala bi pomoći u potrazi za tijelima još oko tisuću Srebreničana koji se vode nestalima od pada nekadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih naroda nakon čega su snage bosanskih Srba ubile više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Financijska pomoć Nizozemske trebala bi pomoći lociranje preostalih masovnih grobnica uz pomoć suvremenih znanstvenih metoda uključujući analizu dostupnih snimki načinjenih iz zraka.

Nizozemski vojnici iz sastava mirovnih snaga UN (UNPROFOR) bili su zaduženi za zaštitu srebreničke enklave 1995. godine no nisu učinili ništa da spriječe njezin pad i masovna ubojstva zarobljenih Bošnjaka.