HTZ objavio

Nizozemci pohrlili u Hrvatsku: Srušili turistički rekord iz 2019.

19.08.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Nizozemski turisti ovog ljeta pohrlili su u Hrvatsku, a u dosadašnjem dijelu kolovoza više ih je čak i u odnosu na rekordnu 2019. godinu - objavila je Hrvatska turistička zajednica

U dosadašnjem dijelu kolovoza s tog tržišta ostvareno je više od 116 tisuća dolazaka te više od 852 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od čak 780 posto u dolascima i 643 posto u noćenjima. U odnosu na 2019. godinu zabilježeno je povećanje dolazaka za osam posto dok je broj noćenja na razini 92 posto.

Ovakav razvoj događaja tportal je najavio prije desetak dana. Nizozemska je naime početkom kolovoza prebacila Hrvatsku sa 'žute' na 'zelenu' listu, i to kao jedinu turističku destinaciju na Mediteranu i kao jednu od rijetkih u Europskoj uniji. Vijest je stigla u vjerojatno najpovoljnijem trenutku: u samoj Nizozemskoj školski praznici započeli su koncem srpnja, ovisno o regiji, te završavaju 1. ili 7. rujna - pa je uslijedila masovna selidba nacije vrlo sklone putovanjima.

Naslovi u tamošnjim medijima mahom su sadržavali fraze poput 'Hrvatska u zelenom, Italija u žutom'. Zelena oznaka koju je Hrvatskoj stavilo nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova značila je da se povratnici s ljetovanja nisu dužni testirati i po potrebi ići u samoizolaciju, dakako ako nisu cijepljeni, dok je ta obaveza ostala za turiste po povratku iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije ili Grčke.

Vijest je značajna za turiste mlađe dobi jer je u Nizozemskoj tek nedavno započelo njihovo cijepljenje, pa je velik broj njih primio tek prvu dozu cjepiva i nije mogao dobiti covid-potvrdu za putovanje.

'Nizozemci od smještaja i dalje najčešće biraju kampove u kojima su u kolovozu ostvarili više od 506 tisuća noćenja, a u dosadašnjem dijelu godine u kampovima su ostvarili više od 880 tisuća noćenja', objavio je u priopćenju direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Direktor predstavništva HTZ-a za zemlje Beneluksa Ivan Novak poručio je da su najave za ostatak ljeta vrlo dobre. 'Nizozemska nikada u povijesti nije imala više avionskih linija prema Hrvatskoj. Primjerice, samo prema Splitu prometuje šest aviolinija dnevno, KLM je uveo novu liniju prema Dubrovniku dok Ryanair leti iz Eindhovena i Maastrichta za Zadar uz već postojeće linije Transavije, Easyjeta i Croatia Airlinesa. Novost u ovoj godini je da će Ryanair od prosinca letjeti iz Eindhovena za Zagreb, čime će Hrvatska gostima iz zemalja Beneluksa biti još dostupnija čitave godine. Vjerujemo da će ostatak sezone proteći u skladu s očekivanjima te kako ćemo se dodatno približiti rezultatima ostvarenim u 2019. godini', zaključio je Novak.

  • +14
Turisti na Hvaru Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

HTZ je objavio i da u Hrvatskoj boravi nizozemski novinar Jaan Juriaan Teuling te će u idućim danima obići Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, odnosno Trogir, Split, Hvar, Korčulu, Dubrovnik i Cavtat te Zagreb s okolicom. Fokus putovanja je na ukupnoj turističkoj ponudi navedenih destinacija, a materijali će biti objavljeni u posebnom vikend izdanju dnevnog lista FD Persoonlijk s nakladom od 150 tisuća, čiji su čitatelji u prvom redu nizozemski poduzetnici i gospodarstvenici koji spadaju među osobe s najvišim primanjima u zemlji, kao i u inflight magazinima KLM-a, magazinu Flying Dutchman, koji se tiska u nakladi od preko 180 tisuća primjeraka, te u magazinu Holland Herald, koji se tiska u nakladi od preko 100 tisuća primjeraka.