PRVI KRUG

Nitko neće Inin plin iz skladišta Okoli

14.04.2014 u 18:47

Bionic
Reading

Za kupnju plina koji Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli u prvom krugu otvorenog postupka prodaje nije bilo zainteresiranih, pa je tvrtka Podzemno skladište plina (PSP) na svojim internet stranicama objavila poziv za drugi krug prodaje, koji će se održati sutra

Otvorenim postupkom nepovučenog plina iz skladišta Okoli prodaje se oko 190 milijuna prostornih metara plina, u današnjem je prvom krugu početna jedinična cijena iznosila 2,29 kuna po kubiku, odnosno 0,2473 kune po kilovatsatu (kWh), a u drugom krugu iznosi 75 posto te cijene. Tako se u drugom krugu, kako je objavio PSP, plin prodaje po najnižoj jediničnoj cijeni od 0,1855 kuna po kWh (preračunato je to oko 1,72 kune po prostornom metru).

PSP je krajem prošlog tjedna objavio pravila i uvjete otvorenog postupka prodaje nepovučenog plina u skladištu, a za taj se plin mogu nadmetati korisnici skladišta, a korisnici su Prirodni plin, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Prvo plinarsko društvo (PPD), MET Croatia Energy Trade i Plinacro.

Prema pravilima, postupak prodaje traje najviše četiri uzastopna dana i traje dok se ne proda sav plin u skladištu, najviše u četiri kruga, s tim da se u svakom sljedećem krugu cijena smanjuje (u drugom iznosi 75 posto početne najniže jedinične cijene, u trećem 50 posto, a u četvrtom krugu 25 posto početne najniže cijene).

Kriterij za izbor najpovoljnije ponude je najviša jedinična cijena plina, ponude će se rangirati od najviše prema najnižoj dok se ne proda ukupna količina plina.

Od ukupnih sredstava prikupljenih u otvorenom postupku, vlasniku plina, Prirodnom plinu pripast će 90 posto iznosa, a 10 posto će zadržati PSP za svoje usluge. No, s obzirom da je tarifa kojom se financira PSP regulirana, u idućem će regulatornom razdoblju PSP-ova tarifa biti smanjena s obzirom na prihod koji će dobiti od prodaje.

Iz Ine su krajem prošlog tjedna reagirali na početak prodaje plina iz skladišta Okoli, navodeći kako je Prirodnom plinu u skladištu preostalo nešto više od 200 milijuna kubika plina, odnosno gotovo 40 posto od ukupnog skladišnog kapaciteta, za koji, po donošenju odluke Vlade RH o izravnoj dodjeli 70 posto skladišnih kapaciteta HEP-u, nije uspio osigurati skladišne kapacitete.

Iz Ine su također istaknuli kako su im svi zahtjevi za produženje roka za povlačenje tog plina odbijeni, a izračunali su i da Prirodni plin, u slučaju da se plin prodaje u zadnjem, četvrtom krugu u kojem bi cijena iznosila samo 25 posto od početne cijene od 2,29 kuna po kubiku, ta tvrtka izgubila gotovo 350 milijuna kuna prihoda.