VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Nitko ne poštuje zabranu pristupa za pse na Jarunu

22.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Slijedom pitanja našeg fana na Facebooku istražili smo na koji način se provodi zabrana šetanja pasa oko jarunskih jezera. Nažalost, nadležni zaštitari mogu učiniti malo toga

Za provođenje zabrane zaduženi su zaštitari u ophodnji, ali budući da ne smiju izricati kazne, nužna im je pomoć komunalnih redara.

Na prostoru ŠRC Jarun zabranjeno je vođenje pasa i u tom smislu na svim službenim ulazima stoji znak zabrane njihovog uvođenja u centar. Jedini prostor kamo ih se može uvoditi ograđeni je dio uz ulaz Hrgovići. Zabrana je istaknuta i na nekoliko mjesta u samom objektu. Međutim, vlasnici pasa ne pridržavaju se postavljenih znakova zabrane.

Zaštitari u ophodnji zaduženi su da neodgovorne posjetitelje zajedno s njihovim psima udalje iz objekta, ali ne smiju im izricati kazne ili upozorenja. Za to je ovlašteno samo komunalno redarstvo, koje bi u ovom poslu bilo od velike pomoći zaštitarima. U tijeku su dogovori između uprave ŠRC Jaruna i Zagrebačkog holdinga o potrebi da komunalni redar bar jednom tjedno obiđe objekt i kazni prekršitelje zabrane. To bi zasigurno utjecalo na smanjenje nedozvoljenog ponašanja.

Osoblje ŠRC Jaruna zaposleno u kućicama na službenim ulazima za naplatu parkiranja nije u mogućnosti aktivno pomoći u ovom poslu niti ima ovlasti upozoravanja ili udaljavanja posjetitelja s objekta.

Jedino češćim nadzorom nadležnih službi na Jarunu i suradnjom s komunalnim redarstvom moguće je u budućnosti riješiti ovaj problem kršenja zabrane uvođenja pasa na sportske objekte.

Temu o psima na Jarunu istražili smo u sklopu našeg zajedničkog projekta Vi pitate, oni odgovaraju. U njega se možete uključiti i vi postavljanjem pitanja bilo kojoj osobi, organizaciji ili državnoj instituciji, nakon čega će naši novinari učiniti sve što je u njihovoj moći da istraže slučaj.