GRADONAČELNIK SE PRERAČUNAO

Ništa od križa na Marjanu: Kerum ne može dobiti dozvolu

23.07.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Čak i kad ne radi svoj posao, splitskog gradonačelnika Željka Keruma događaji sustižu munjevitom brzinom: prošlog tjedna na bizaran način pokušao je preuzeti vlast nad Hajdukom, potom je opljačkana njegova vila na Mejama - po policijskim sumnjama, to su napravili njemu bliski ljudi - pa je u potpunoj sjeni ostao jedan od njegovih klasičnih populističkih poteza. Splitsko Gradsko vijeće, naime, službeno je odlučilo na vrhu Marjana izgraditi križ visok 21,6 i širok 10,10 metara. Nije baš 'najveći Isus na svijetu', no nije ni za bacanje. Naravno, ako do gradnje uopće dođe

Križ koji je nekoć davno krasio Marjan

Splitski vijećnici o križu na vrhu simbola grada odlučili su na brzinu, čekajući raspravu o Hajduku, pa se nisu osvrnuli na tvrdnje da se radi o čistom falsifikatu. U odluci, naime, stoji da se križ 'obnavlja', navodno po uzoru na onaj koji je u park šumi postojao od 1900. do 1917. godine, no Društvo Marjan tvrdi da se radi o čistoj laži.

'Po dokumentu iz 1927. godine jasno je vidljivo da je originalni križ bio visok najviše osam metara i da uopće nije bio na lokaciji koju se danas predlaže', objašnjava tajnik Društva Srđan Marinić. Aktivisti su već ranije pozvali Keruma da se pola milijuna kuna, koliko navodno stoji postavljanje križa i koliko bi se prikupilo od misterioznih donatora, potroši na obnovu osam crkvica na Marjanu koje su danas u katastrofalnom stanju. Ipak, Kerumova većina odlučila je suprotno, pa je na inicijativu Luke Podruga čak postavila krajnji rok: do Dana mrtvih (1. studenoga) križ na vrhu Marjana mora biti dovršen.

Još jedan povijesni dokaz koji je ne ide Kerumu u prilog

'Neće ići!' uzvraća Marinić i pojašnjava vrlo jednostavnu proceduru: za križ je potrebna građevinska dozvola, a ona se u ovom trenutku jednostavno ne može izdati - jednako kao ni za restoran Fani Horvat na plaži Prva voda, prvom 'marjanskom ekscesu' na kojemu je Kerum već polomio zube.

Naime, nakon pobune Splićana, koketiranja Keruma s HDZ-om i smjene državne vlasti koncem prošle godine, iz Ministarstva prostornog uređenja stiglo je konačno tumačenje po kojemu se unutar zaštićene zone ništa ne smije graditi do usvajanja Prostornog plana Marjana (PPPPO). Upravo Društvo Marjan i aktivisti iz Inicijative za Marjan godinama su se zalagali da konačno započne izrada plana, a sada se drže svoje priče: 'Kerum, jasno, može sam sebi izdati dozvolu, no ona bi bila potpuno nelegalna', kazao nam je Marinić.

Kako doznajemo, u Splitsko-dalmatinskoj županiji - koja je zadužena za izradu PPPPO-a - očito previše ne žure: odlučeno je da se prethodno mora izraditi čak osam studija, a u ovoj godini bit će naručene njih četiri. Ukupno, procjenjuje se da će do usvajanja plana proći najmanje dvije godine, a do tada - od Keruma vjerojatno neće ostati ništa, pa ni križ na Marjanu.