ŠTO SE DOGAĐA U ARZ-U?

'Nismo zaposlili nove ljude, ali jesmo stare'

29.10.2013 u 07:34

Bionic
Reading

Nakon što su nam iz Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture potvrdili kako se direktor Autoceste Rijeka - Zagreb Željko Denona nije očitovao na prozivke sindikalista Mijata Stanića o otpuštanju mimo zakonske procedure, ali i zapošljavanju na ta mjesta bez natječaja, ARZ se oglasio na upit tportala o istim navodima. Nisu dužni, kažu, raspisivati natječaje za nova radna mjesta te se hvale kako su od 2010. broj zaposlenih smanjili za 155

Stanić nam je krajem prošlog tjedna rekao kako je ARZ potrošio 30 milijuna kuna na otpremnine za višak radne snage, a da je u isto vrijeme isto toliko ljudi zaposlio bez natječaja. Također je naglasio kako nisu otpušteni kao tehnološki višak, što je procedura koja se primjenjuje kada se otpušta najmanje 20 zaposlenika, već je došlo do sporazumnog prekida radnog odnosa, a Stanić tvrdi kako se zaposlenicima manipuliralo pa je nastala panika i potpisivali se sporazumni prekidi radnog odnosa. 'Takva netransparentnost nije bila ni za Kalmete', kazao nam je Stanić.

'Mnogi radnici sami su htjeli otići'

U ARZ-u nam pak kažu kako Stanić opetovano istupa zbog svoje samopromocije neistinitim i netočnim podacima kako bi diskreditirao 'rad vrlo ozbiljnog tima stručnjaka'. Podsjećaju kako je program restrukturiranja započeo 2010., potaknut zaključkom Vlade o potrebi smanjenja broja zaposlenih za pet posto. Kažu i da su te ciljeve uspješno izvršili o čemu svjedoči i broj zaposlenih. Godine 2010., bilo ih je 806, a danas 651. Unatoč smanjenju, Autocesta Rijeka - Zagreb i dalje ima rekordan broj zaposlenih po kilometru autoceste – 4,4.


'ARZ je kontinuiranim radom na zadanom projektu postigao cilj bez potrebe proglašavanja tehnološkog viška i donošenja programa zbrinjavanja viška radnika na način koji brižni Stanić spominje. Znači, tijekom duljeg razdoblja dolazilo je do prekida ugovora o radu na razne načine, ali u svakom slučaju, u skladu s važećim propisima. Tome svjedoči i podatak da nijedna revizija niti inspekcija rada, koje se potrudio k nama uputiti imenovani sindikalac, nije utvrdila nepravilnosti u ovom segmentu rada Društva', objašnjavaju.

Tvrde kako je velik broj radnika sam pokazivao interes za odlaskom iz ARZ-a uz adekvatne otpremnine i kako je riječ o radnicima 'koji svi imaju ozbiljne zdravstvene probleme i od kojih određeni broj više nije mogao dobiti prolazne svjedodžbe za rad na pojedinim radnim mjestima'.

'Nismo dužni raspisivati natječaj za zaposlenja

Na pitanje jesu li na oslobođena mjesta potom zapošljavali nove ljude kažu da o tome ne mogu ni pomišljati. No kažu kako su sporadično popunjavali radna mjesta malim brojem radnika koji su od prije radili u ARZ-u, ali na određeno vrijeme pa su im dali ugovore na neodređeno. 'Dakle, nije riječ novim radnicima, a i da jesu, ARZ d. d. nije u zakonskoj niti inoj obvezi raspisivanja natječaja za popunu radnih mjesta', kažu nam.

Stanića pritom diskreditiraju na osobnoj razini tvrdeći da se znao založiti za neke pojedince i svoju rodbinu te kako je za Nezavisni cestovni sindikat tražio od ARZ-a darivanje apartmana na Krku. No tužbu protiv Stanića ne najavljuju iako je on početkom listopada najavio kaznenu prijavu protiv šefa ARZ-a željka Denone.

Denoni nitko ne može ništa?

Za njega pak tvrdi kako ima jaku političku potporu i kako mu nitko ne može ništa pa ni ministar Siniša Hajdaš Dončić. Stanić upozorava na niz nezakonitosti u ARZ-u koje nisu pod lupom javnosti kao malverzacije u HAC-u.

Famozni Denona u vrhu ove državne tvrtke dugi je niz godina. Iako je SDP-ovac, u vrijeme vladavine HDZ-a, dok je prometnim resorom upravljao Božidar Kalmeta, postao je član uprave Autoceste Rijeka - Zagreb, a dolaskom na vlast Kukuriku koalicije, unaprijeđen je u direktora ove tvrtke.

U poznatoj riječkoj obitelji Denona nije poznat samo direktor ARZ-a. Njegov bratić Luka Denona saborski je zastupnik SDP-a, a njegova kći Lara Denona i odvjetnički ured u kojem radi ima najunosniji ugovor o pravnom zastupanju s ARZ-om.

Sve ostaje u obitelji

Osim s ARZ-om, kći Luke Denone, riječkog SDP-ovca i člana Glavnog odbora te stranke, već godinama surađuje i s Gradom Rijeka kojima nudi odvjetničke usluge pravnih savjeta i zastupanja kod prisilne naplate komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Lara Denona taj je posao dobila još 2003., u vrijeme dok joj je otac bio podžupan Primorsko-goranske županije, i novi ugovor s Gradom Rijekom, pisao je Jutarnji list početkom ove godine.

Željko Denona po medijima je bio i prije mjesec dana, i to zbog obnove voznog parka ARZ-a. Za 27,5 milijuna kuna nabavili su 90 novih vozila: 56 osobnih, od kojih je deset namijenjeno Upravi i 34 gospodarska vozila.