ĐAPIĆ OBJAŠNJAVA

'Nismo za Vladu zbog previše ustupaka manjinama'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 15:22
  • Objavljeno 07.07.2009 u 14:54
Anto Đapić

Anto Đapić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikša Stipaničev

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić izjavio je danas kako njegova stranka na sinoćnjem glasovanju u Hrvatskome saboru nije poduprla novu vladu premijerke Jadranke Kosor zato što vanjsku politiku stavlja iznad nacionalnih interesa te nacionalnim manjinama daje prevelike ustupke.

Zbog istih razloga, HSP nije glasovao ni za vladu Ive Sanadera, rekao je Đapić na današnjoj konferenciji za novinare HSP-a i ocijenio da je ta politika već pretrpjela poraz Sanaderovim odlaskom.

"HSP-u je neprihvatljivo da vanjska politika određuje unutarnju politiku", istaknuo je Đapić i dodao da je i za novu vladu ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) prioritet, a ne unutarnja politika i sređivanje stanja u gospodarstvu. "Ispunjavali su se svi uvjeti i hirovi EU-a, a sada smo u blokadi Slovenije", rekao je i novoj vladi poručio da mora biti 'tvrđa' prema EU-u, naročito kad je riječ o spašavanju hrvatske brodogradnje.

Đapić novoj vladi zamjera to što će zastupnici manjina biti ti koji će određivati stratešku politiku države. To je bilo i prije, ali sada je još više došlo do izražaja, istaknuo je predsjednik HSP-a, dodajući da predstavnici nacionalnih manjina svoju potporu bilo kojoj hrvatskoj vladi ne trebaju uvjetovati svojim zahtjevima koji nisu realni i ne postoje ni u jednoj članici EU-a, poput dvostrukog prava glasa.

Na upit kako komentira odlazak bivšeg premijera Sanadera Đapić je odgovorio kako misli da je razlog njegova odlaska slom politike ulaska Hrvatske u EU.

Na novinarski upit o tome kako komentira ocjene da ova vlada neće izdržati do kraja mandata Đapić je odgovorio kako treba pričati rebalans proračuna u rujnu. Najavljeni skori rebalans bit će 'težak' oko milijardu kuna, rekao je, pri čemu je istaknuo da bi onaj jesenski u rujnu mogao "potkopati vladu jer su najave i od 10 do 15 milijardi kuna", a tada su, dodao je, mogući prijevremeni izbori.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi