IZBORNO POVJERENSTVO

'Nismo Istranima protiv volje pripisivali nacionalnost'

03.05.2013 u 20:21

Bionic
Reading

Nakon što je IDS na današnjoj konferenciji za novinare javnosti obznanio da četvrtina kandidata nije bila u mogućnosti izjasniti se Istrijanima, odnosno Istrijankama, premda su tu mogućnost imali prilikom zadnjeg popisa stanovništva, za pojašnjenje problema s upisom nacionalnog opredjeljenja kandidata obratili smo se upitom Državnom izbornom povjerenstvu

Do nepodudarnosti podataka o nacionalnoj pripadnosti kandidata koji se smatraju Istrijanima, no pod nacionalnost upisano im je 'ostalo' ili ' Hrvat', pojasnila je potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Heković.

'Podatke o nacionalnoj pripadnosti kandidata nadležna izborna povjerenstva provjeravaju u registru birača koji je sastavni dio informatičke baze podataka koju koriste nadležna izborna povjerenstva, a koji se vode u Ministarstvu uprave', pojašnjavaju iz Državnog izbornog povjerenstva.

Napominju da nadležna izborna povjerenstva nisu ovlaštena koristiti drugačije podatke od službenih podataka koji su sadržani u evidencijama nadležnih tijela, pa tako i u evidenciji registra birača.

'Kad bi se u izbornim postupcima prihvaćali drugačiji podaci, pa time i podatak o nacionalnoj pripadnosti kandidata, od onih podataka sadržanih u službenim evidencijama nadležnih tijela, a imajući u vidu da su izborni postupci strogo formalni, to bi moglo dovesti do mogućih zlouporaba – u ovom slučaju pasivnog biračkog prava, odnosno do izborne manipulacije', navode u DIP-u.

Nadležna izborna povjerenstva nisu protiv volje kandidata upisivala nacionalnu pripadnost koju kandidat ne prihvaća, ako je on u postupku predviđenom člankom 24. Stavak 1. i 2. Zakona o registru birača ispravio podatak o nacionalnoj pripadnosti u registru birača. Istim Zakonom, ali člankom 15, propisano je također da ako evidencije na kojima se temelji upis u registar birača ne sadrže podatke o nacionalnosti, taj se podatak upisuje na temelju izjave birača pred nadležnim uredom, to jest županijskim uredom državne uprave, odnosno Gradskim uredom za opću upravu Grada Zagreba, sukladno članku 6. Stavak 3.

'U slučaju da kandidat pravovremeno nije izmijenio podatak o nacionalnosti u registru birača, za nadležno izborno povjerenstvo je bio mjerodavan jedino onaj podatak koji proizlazi iz službene evidencije registra birača', ističu u DIP-u.

Princip poštivanja registra birača kao jedinog službenog registra na temelju kojeg se vodi zakonit izborni postupak mora biti jednak za sve – i za birače i za kandidate, priopćili su nakon novinarskog upita iz DIP-a.