POTRESNO SVJEDOČANSTVO NA SUĐENJU DEMJANJUKU

'Nismo im smjeli reći da će za koji sat umrijeti'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2010 17:22
  • Objavljeno 21.01.2010 u 17:03
DEMJANJUK

DEMJANJUK

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Židovski zatvorenici istovarivali su tijela u nacističkom logoru Sobiboru i bilo im je zabranjeno reći novim zatvorenicima da će za nekoliko sati završiti u plinskoj komori, svjedočio je u četvrtak preživjeli logoraš na suđenju Johnu Demjanjuku

Demjanjuk, 89-godišnji bivši zaposlenik tvornice automobila u Ohiju, rodom iz Ukrajine, odbacuje sve optužbe za pomaganje u ubojstvu 27.900 zatočenika nacističkog logora u Poljskoj gdje je radio kao čuvar.

Preživjeli logoraš Philip Bialowitz (84) ne sjeća se Demjanjuka kao što ga se ne sjeća ni prvi svjedok iz Sobibora koji je svjedočio ovaj tjedan, ali je njegov iskaz pružio uvid u funkcioniranje logora.

Bialowitz je rekao kako su Židovi iz zapadne Europe uglavnom vjerovali nacističkim tvrdnjama da se radi o politici preseljenja i da su u logor pristizali s oklašanjem, misleći kako im je dugo putovanje konačno završilo.

On i drugi zatvorenici pomagali su pri istovarivanju stvari iz vlakova, pod nadzorom njemačkih i ukrajinskih stražara. Kako bi ozračje bilo mirno, iz velikih je zvučnika svirala glazba.

'Neki su mi od putnika čak i nudili napojnicu za pruženu pomoć. Srce mi je krvarilo, jer sam znao da će ih za manje od sata pobiti u plinskim komorama, a nisam ih smio upozoriti', rekao je Bialowitz, koji je u Sobiboru proveo šest mjeseci prije nego li je pobjegao u masovnoj pobuni logoraša u listopadu 1943. godine.

Svjedočio je kako su njemački časnici pucali u neke od zatvorenika koji su u vagonima jedva bili na životu nakon putovanja u neljudskim uvjetima. Neka od tijela već su bila u fazi raspadanja.

Svjedok je opisao kako ga je SS-ovac tuka,o jer se srušio na pod pri pogledu na mrtvu ženu s mrtvim djetetom u naručju koju je morao izvući iz vlaka i da je taj isti vojnik izvukao fotoaparat i snimio ženu uz komentar 'Kakav prekrasan prizor'.

Slušajući opis mučnih scena, optuženi Demjanjuk nije pokazivao nikakve reakcije. Demjanjuk, koji suđenje prati ležeći na svome ležaju sa šiltericom navučenom preko očiju, boluje od nekoliko bolesti. Liječnici su ga proglasili sposobnim za suđenje u dva navrata po 90 minuta na dan.

Sam Demjanuk tvrdi da je on žrtva zamjene identiteta te da je on zapravo bio pripadnik Crvene armije iz Ukrajine uhićen 1942. i da je sam bio zatvorenik, a ne čuvar.

Suđenje je nastupilo 30 godine poslije prve zakonske akcije poduzete protiv Demjanjuka koji je imao američko državljanstvo do 1981. kada je bio izručen Izraelu pod sumnjom da je zloglasni čuvar iz logora Treblinke zvan 'Ivan Grozni'.

U Izraelu je bio osuđen na smrt, ali je presuda poništena kao slučaj pogrešnog identiteta. Suđenje se nastavlja 2. veljače i ako bude proglašen krivim, mogao bi dobiti kaznu do 15 godina zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi