MAJKA NAPADAČA NA BEBU

'Nisam kriva, krivica je na bolnici i psihijatrima'

19.04.2009 u 14:31

Bionic
Reading

Jednoipolmjesečna djevojčica, koju je u subotu duševno rastrojen Antonijo H., zvani Ante, izvukao iz kolica i bacio na pod na Marjanu, izborila je najtežu noć na dječjoj Jedinici za intenzivno liječenje splitskog KBC-a

Danas je njezino zdravstveno stanje stabilnije, premda je još uvijek u životnoj opasnosti. Sirota je bebica, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, zadobila višestruke ozljede mozga.

Pozadinu ove strašne tragedije novinari su pokušali istražiti u razgovoru s Antonijevom majkom. Ispričala je da njezin sin već cijelo desetljeće pokušava dobiti pomoć, pati od psihoze i paranoje, ima shizofrene napadaje kada ne preza od napada na najbliže, kao i na ljude u prolazu.

'U četvrtak ujutro je sam zatražio pomoć na Psihijatrijskoj klinici, molio je da ga prime i da mu pomognu, ali su ga oni poslali kući', potresena je majka.

'Nakon što su ga otpustili, neka me ženska osoba s klinike nazvala i pojasnila mi da Antonijo nije primljen na odjel jer tamo nema mjesta, a i nije imao zdravstvenu iskaznicu sa sobom', ubacio se u priču jedan od Antonijevih petero braće i sestara.

Dan nakon, u petak, prepričava dalje majka, zatekla je sina kako s dvije 'pločice' tableta Normabel i bocom vode odlazi na Marjan, pitala ga je, kaže, gdje ide, a on je dobacio da je bolje da ga nema. Uzela mu je, plačući kazuje dalje, tablete iz ruke i nagovorila ga da s njom malo prošeta po kvartu. Primirio se, a u subotu je počinio zločin od kojeg se Split dan nakon još uvijek nije oporavio od šoka, i to nije pretjerivanje.

'Jadna majka sirote djevojčice, ne mogu vam reći koliko mi je žao djeteta, odmah bih se ispričala jadnim roditeljima, vjerujte mi nisam kriva, krivica je na bolnici i psihijatrima', zajaukala je Antonijeva majka.

'Mi se sada svi fokusiramo na posljedicu, a nikada na uzroke', jasan je bio i dr. Goran Dodig, predstojnik Psihijatrijske klinike KBC-a Split, a nije želio komentirati optužbe obitelji na račun njegovih djelatnika jer će u ponedjeljak biti provedena detaljna provjera svega navedenog.

Na optužbe jednog od očevidaca tragedije u Lubinovom portu da je policija na mjesto događaja stigla nakon 45 minuta reagirala je i glasnogovornica Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Marina Gudelj-Kraljević.

'Prvi poziv građana da osoba na Marjanu divlja i skače u more stigao je u 12.30, u 12.40 naša je ophodnja bila na licu mjesta, a četiri minute poslije čovjek je lišen slobode. Tome u prilog ide i činjenica da je počinitelj uhićen u neposrednoj blizini samog događaja', rekla je glasnogovornica.

Obitelj ozlijeđene djevojčice se nada dobrom ishodu i polaže punu vjeru u liječnike dječje jedinice za intenzivno liječenje splitskog KBC-a.