KNEZOVIĆ SE PREDAO U ZAGREBU

'Nisam kriv za smrt Vedrana Puljića'

20.10.2009 u 18:41

Bionic
Reading

Oliver Knezović, kojeg policija BiH sumnjiči da je sudjelovao u huliganskim neredima prije desetak dana u Širokom Brijegu, kada je ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić, danas oko 15.30 sati predao se hrvatskoj policiji. Prije toga dao je intervu za 'Dnevnik' Nove TV

Knezović je došao u središte krim-policije u Heinzelovoj ulici u nazočnosti svog odvjetnika Milenka Umičevića te se predao našoj policiji. Za njim je bila raspisana Interpolova tjeralica, a ima i hrvatsko državljanstvo. Na predaju u Hrvatskoj odlučio se kad je vidio da je u BiH policajac uhićen zbog Puljićeva ubojstva, piše Večernji.hr. Policajac Drago Vujević danas je pušten iz pritvora.

Knezovićevu predaju potvrdio je i načelnik Ureda ravnatelja Policije Krunoslav Borovec. 'Utvrđujemo njegov status i čekamo eventualne dodatne zahtjeve policije iz BiH', kazao je Borovec za Hinu.

Knezović je u intervju za 'Dnevnik' Nove TV priznao da je uzeo pištolj policajcu, ali i da je pucao. Odgovara i na pitanje je li ubio Puljića. 'Nakon što smo svi imali pištolj policajca, na kraju se pištolj našao kod mene, svi su ga građani htjeli uzeti. A što se policajca tiče, on zna moje ime jer sam mu rekao da mu vraćam pištolj i da se zovem tako i tako te da sam pripadnik bivše vojske i policije. Uredno sam se prijavio, tako da ne zna nikog drugog osim mene, ispričao sam se i vratio mu pištolj', kaže Knezović.

Knezović se sam predao policiji dan nakon što je Puljić ubijen uŠirokom Brijegu. Priznao je da je pucao po navijačima Sarajeva. Todokazuju i fotografije koje je objavio mostarski Dnevni list. Na njimase vidi Oliver Knezović s pištoljem u ruci okrenutim prema navijačimaSarajeva, među kojima je i ubijeni Vedran Puljić. Na osnovi fotografijavidljivo je da Knezović drži uperen pištolj prema navijačima, ali na tim se fotografijama ne može vidjeti i trenutak kad puca.


Knezović je pravosudnim policajcima naprasno pobjegao iz pritvoranekoliko sati nakon što se predao. Policajci su ga navodno pustili nahodnik, kamo mu je supruga u pratnji odvjetnika donijela hranu.Knezović je to iskoristio te jednostavno išetao iz zgrade Kantonalnogsuda. Osam policajaca zbog ovog je incidenta završilo u pritvoru.Petero ih je smijenjeno.


Prije nego je pištolj vratio policajcu Draganu Vujeviću, i sam je ispalio pet hitaca, ali, tvrdi, u zrak. Na pitanje tko je pucao, odgovara da ih je bilo više. 'Pucali su svi, ima još drugih ljudi, vjerujem da će istraga to dokazati. Pucali su njihovi huligani na naše nedužne građane. Izražavam sućut Vedranovoj obitelji. Nisam kriv za njegovu smrt. Kažem, branio sam narod, da nisam ja, bio bi netko drugi. Ili bih bio ja ubijen, malo je falilo', kaže Knezović.

'Skrivao sam se u planinama na području općine Jablanica, od Čvrsnice prema Jablanici, u nekim napuštenim kolibama', precizira Knezović. Hrvatsku granicu, kaže, lako je prešao. Tvrdi da pomagače nije imao. 'Kad sam došao u Zagreb vidio sam da je taj dečko optužen, taj policajac, i onda sam se i ja htio predati, ali ovoj državi, zato što smatram da ću ovdje imati pošteno suđenje, ako za to uopće postoje argumenti. Vidio sam da su dolje urušili sve institucije vlasti BiH', smatra Knezović.

Od izručenja je zaštićen. Uz bosanskohercegovačko državljanstvo, ima i ono hrvatsko. Dvije zemlje nemaju sporazum o izručenju. Knezović je otkrio i zašto misli da će izbjegavanjem kaznenog progona u BiH dobiti poštenije suđenje u Hrvatskoj. 'Predao sam se dolje, isti dan, poslije utakmice. Došao sam, bio spreman na sve. Neki izvjesni Kebo, čuo sam za njega, on je neki potpredsjednik Vlade te naše države. Došao je službenim autima, s rotirkama, tjelohraniteljima, s njim je došlo još par huligana koje sam osobno vidio. Ušao je, poput nekog šerifa ili nekog age. Svi su tražili neki moj linč. Onda sam se jednostavno odlučio na bijeg', opisuje Knezović.

Na ponašanje policije bivši se Tutin vojnik ne žali. Nisu mu, uvjerava, pomagali u bijegu. 'Sve je to laž. Ne znam tko hoće uvući ih u nešto, oni meni nisu ništa pomogli. Dobio sam neku nadljudsku snagu, skočio sam, bježao sam, trčali su i oni za mnom', opisuje Knezović bijeg. Nakon dvotjednog skrivanja, svoju je priču spreman ispričati samo hrvatskoj policiji.