JADRANKA KOSOR

'Nisam imala vremena za sporazum Tuđman-Izetbegović'

aJadranka Kosor 00

aJadranka Kosor 00

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

U intervjuu za Večernji list bivša premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor progovorila je o navodnim prijetnjama iz HDZ-a te o sporazumu Tuđman-Izetbegović koji je sama pripremala za ratifikaciju

Upitana zašto sporazum Tuđman-Izetbegović nije ratificiran 2010. kada je njezina Vlada na tome radila, Kosor je rekla da se o tome ozbiljno razgovaralo, ali i da je bilo vrijeme kada su nastojali dokazati da mogu završiti pregovore.

'Ratifikaciju spomenutog sporazuma nitko iz EU od nas nije tražio. Mi smo razmišljali kako možemo dodatno pokazati da smo u stanju sami rješavati bilateralna pitanja sa susjedima. Sporazum o arbitraži sa Slovenijom već smo potpisali. O granici sa BiH puno sam razgovarala sa Stierom i Božinovićem, a konzultirali smo se i s predsjednikom Ivom Josipovićem. Smatrali smo da treba još vremena da se uzmu u obzir sve relevantne činjenice, ali polazeći od toga da je to sporazum koji je već potpisan i da ga je potpisao predsjednik Tuđman i da je to međunarodna pravna činjenica. No tada su se zahuktali pregovori za EU, bili smo zaokupljeni tim poslom i više nije bilo vremena za sporazum. Da ga je bilo, svakako bismo dodatno razgovarali s predsjednikom Josipovićem koji je sukreator vanjske politike', rekla je Kosor.

Ona smatra da je najava premijera Zorana Milanovića, da će tražiti dvotrećinsku većinu u Saboru za ratifikaciju tog sporazuma, znak da je od ratifikacije zapravo odustao i podijelio odgovornost sa HDZ-om.

Na pitanje je li istina da je dobila poruku da bi mogla izletjeti ih HDZ-a ako ne začepi, rekla je: 'To sam pročitala u novinama. Očekivala sam da će vodstvo stranke to demantirati, ali nije.' Upitana strahuje li da bi se to moglo dogoditi kaže da se ničega ne boji, ali da od HDZ-a očekuje priopćenje u kojem će demantirati sve napise vezano za njezino izbacivanje iz stranke.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi