NAKON 20 GODINA MIRA

Nijemci se čude što nam na izborima dominira rat umjesto ekonomije

  • Autor: H. P./dw.de
  • Zadnja izmjena 05.11.2015 12:35
  • Objavljeno 05.11.2015 u 12:35
Tomislav Karamarko Zoran Milanović plavi crveni montaža

Tomislav Karamarko Zoran Milanović plavi crveni montaža

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Dalibor Urukalović

U predizbornoj kampanji uoči parlamentarnih izbora, gospodarstvo uopće ne igra nikakvu ulogu, konstatira njemački tisak. Dodaje i kako ima puno razloga zbog čega bi se o tome trebalo govoriti. Deutsche Welle prenosi pisanje njemačkih medija o hrvatskim izborima koji ističu kako ni 'crveni' ni 'plavi' ne čine ništa da izvuku zemlju iz gospodarskog očaja

Sedam godina recesije, pad proizvodnje, iseljavanje mladih. I svejedno gospodarstvo nije tema u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj. Umjesto toga se sve vrti oko identiteta i prošlosti, piše Berliner Zeitung.

'Već 20 godina vlada mir, ali rat je u predizbornoj kampanji sveprisutan', piše berlinski dnevnik, a prenosi Deutsche Welle. Hrvatska se nalazi pred ključnim izborom između 'plavog' i 'crvenog', između Domoljubne koalicije i saveza Hrvatska raste – i svejedno ni jedni ni drugi ne poduzimaju ništa kako bi se biračima predstavili kako 'spasitelji' i izvukli zemlju iz gospodarskog očaja, napominje njemački list:

'Socijaldemokrati prodaju skromni gospodarski rast kao veliku uzlet. A oporbeni HDZ naručuje gospodarski program kod liberalnog Instituta IFO, program koji do sada nije objavio. Rezove koje taj institut u pravilu predlaže, biračima se ne bi svidjeli.'

Nakon izjave njemačke kancelarke Angele Merkel o tome kako 'u slučaju njemačke granice na Balkanu prijeti izbijanje oružanih sukoba', list Frankfurter Allgemeine Zeitung analizira u kojoj je mjeri Balkan doista nestabilan – i zbog čega.

'Iako je hrvatski premijer Zoran Milanović u pravu s tvrdnjom da je opasnost izbijanja novih ratova na Balkanu zbog izbjegličke krize zanemariva, ne može se zaobići spoznaja da val izbjeglica donosi sa sobom i opasnosti za stabilnost jugoistoka Europe', tvrdi F.A.Z. Naglašava kako te opasnosti 'mogu vrlo brzo porasti s nepromišljenim krajem politike propuštanja izbjeglica' u susjedne zemlje.

Frankfurtski list naglašava kako već i sama organizacija transporta izbjeglica stavlja zemlje u regiji pred velike izazove te da bi to bio i slučaj kad bi se radilo o 'stabilnim državama s prosperitetnom privredom'. 'U stvarnosti se, s izuzetkom Slovenije, radi o zemljama koje teško napreduju na dugom putu od socijalističke diktature, u glibu ratnih posljedica, korupcije i siromaštva.'

I dok F.A.Z. smatra da 'se Hrvatska polako stabilizira, da se Srbija barem kreće u pravom smjeru, u slučaju Makedonije nije jasno kamo ta zemlja ide'. Makedoniju ovaj list smatra najslabijom karikom na lancu – te da su baš zato opasnosti ondje najveće zbog trenutačne političke nestabilnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!