NAPETO U UKRAJINI

'Nije to otmica. Oni su ratni zarobljenici'

27.04.2014 u 12:52

Bionic
Reading

OESS-ovi promatrači koje su u petak uhitili proruski separatisti u Slovjansku, gradiću na istoku Ukrajine, 'ratni su zarobljenici', rekao je u nedjelju separatistički vođa Vjačeslav Ponomarjov

Pobunjenici su uz to uhitili trojicu ukrajinskih časnika koje još drže, rekao je novinarima. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) najavila je u nedjelju da će u Slovjansk poslati skupinu pregovarača ne bi li pokušali ishoditi oslobađanje svojih vojnih promatrača koji su u rukama proruskih separatista.


'Danas bi trebali stići na teren', rekla je za AFP Tatjana Bajeva, glasnogovornica te organizacije. 'Nadamo se da ćemo iscrpnije informacije moći dati kada stignu i kada počnu pregovori - ako se to dogodi', dodala je.

Trinaestorica vojnih promatrača - osam stranih i pet ukrajinskih - od petka su u rukama proruskih boraca. Pregovarači poslani u Slovjansk dio su posebnog izaslanstva sa sto OESS-ovih promatrača u Ukrajini gdje na istoku raste napetost između vlasti i proruskih pobunjenika.

Separatistički čelnik kazao je da su njegovi ljudi tijekom noći zatočili tri časnika ukrajinskih snaga sigurnosti koji su sudjelovali u operaciji protiv separatista u obližnjem gradu Horlivki.