DANSKI PREMIJER NA SUSRETU S KOSOR

'Nije na meni da određujem datume'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2011 17:21
  • Objavljeno 22.03.2011 u 17:17
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Danski premijer Lars Rasmussen ocijenio je nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor kako je napravljen velik napredak u pregovorima s EU i oni se kreću prema krajnjoj fazi

'Nije na meni da određujem datume', rekao je Rasmussen nakon sastanka, 'ali napravljen je velik napredak i pregovori se kreću prema krajnjoj fazi'. Dodao je da će ulazak RH u EU imati povijesni učinak na zemlje u regiji, a on će posebno pozdraviti ako se pregovori završe do lipnja.


Premijerka Kosor nakon sastanka istaknula je da su razgovarali o bilateralnim odnosima, ali i o gospodarskoj suradnji koja je sve bolja u ovoj godini. Dodala je da se razgovaralo i o suradnji u Misiji u Afganistanu koju je ocijenila dobrom i rekla da je sigurna da će se takva suradnja i nastaviti.

Izvijestila je danskog premijera o ispunjavanju kriterija za poglavlje 23. te o borbi protiv korupcije i kriminala te ga zamolila za potporu kako bi RH što prije postala 28. članicom EU. Razgovaralo se i o aktualnoj situaciji u Libiji gdje su premijerka i premijer Danske izrazili zabrinutost za žrtve i kakve to posljedice može izazvati na tržištu nafte.

Također su i razgovarali o mogućim sljedećim koracima u Libiji, a Rasmussen je istaknuo da NATO mora igrati vodeću ulogu poglavito u sliedećem koraku, a to je podupiranje libijskog naroda u demokratizaciji.

Premijerka se ranije prijepodne sastala i s predsjednikom Folketinga, danskog parlamenta, Thorom Pedersenom, koji je izrazio punu potporu Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju. Posebno se zanimao za stanje u regiji, a premijerka ga je izvijestila o dobrim odnosima te naglasila hrvatsku potporu susjedima.

Predsjednica Vlade upoznala ga je i s brojnim reformskim zahvatima, kako u gospodarstvu tako i na suzbijanju korupcije i kriminala, a razgovaralo se i o mogućem unaprjeđenju gospodarske suradnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi