OGLASIO SE I HZJZ

'Nije istina da Zagrepčani piju zagađenu vodu'

20.06.2013 u 18:41

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) reagirao je danas na članak objavljen u Jutarnjem listu pod naslovom "Voda koju pijemo je zagađena; alarmantna studija koja se krije od Zagrepčana", istaknuvši da je 'pun neistina i poluistina' te da nestručno obrađeni i dobiveni rezultati mogu zavarati potrošače vode za piće iz zagrebačkog javnog vodoopskrbnog sustava

HZJZ u priopćenju napominje da je nalaz određenog onečišćenja na području odlagališta otpada Jakuševac poznat i očekivan, isto kao i na području uz željezničku prugu u središtu grada, ali da ta područja nemaju utjecaja na zdravstvenu ispravnost vode za piće.

HZJZ u suradnji s županijskim zavodima za javno zdravstvo u cilju utvrđivanja zdravstvene ispravnosti vode u Hrvatskoj provodi monitoring zdravstvene ispravnosti izvorišta i zdravstvene ispravnosti vode za piće u razvodnim sustavima.

Svake godine se u Zagrebu uzimaju uzorci vode za piće propisanom dinamikom iz sedam vodocrpilišta iz kojih građani dobivaju vodu za piće (Sašnak, Žitnjak, Petruševac, Mala Mlaka, Velika Gorica, Zapruđe i Strmec). HZJZ ističe da su u 2012. godini svi uzorci u potpunosti bili u skladu s vrlo strogim odredbama Pravilnika.

Lani je uzeto propisanom dinamikom sa 70 točaka na mreži 1122 uzoraka. Od toga 13,3 posto nije odgovaralo zbog jednog ili više pokazatelja.

'Razlog neodgovaranju nisu bili pesticidi, teški metali, poliaromatski ugljikovodici, već boja, mutnoća, amonij, nedovoljna količina klora koja je uzrokovala pojedinačno mikrobiološko onečišćenje interne mreže', navodi HZJZ.

U broju nezadovoljavajućih uzoraka najveću zastupljenost imaju uzorci uzeti iz 26 lokalnih vodovoda koji i danas postoje i opskrbljuju nešto više od 10.000 stanovnika na području Zagreba i interna razvodna mreža. Takvo je stanje znatno više od zadovoljavajućeg s obzirom na detektiranu vrstu onečišćenja, ocjenjuje HZJZ.

Nije nam jasno tko i s kojim namjerama širi ovakve dezinformacije i nestručno obrađuje podatke za potrebe tvrtke koja nema nikakve veze sa zdravstvenom ispravnošću vode za piće, a ne traži potvrdu o tome na mjerodavnom mjestu (Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo grada Zagrabe "Dr. Andrija Štampar", Hrvatske vode ), zaključuje u priopćenju HZJZ.