POKUŠAJ NAPADA U SAD-U

Nigerijac s bombom u donjem rublju priznao krivnju

12.10.2011 u 21:51

Bionic
Reading

Omer Faruk AbdulMutalab, Nigerijac optužen za pokušaj aktiviranja eksploziva skrivenog u donjem rublju na letu za Detroit na Božić 2009., u srijedu je drugog dana suđenja u SAD-u iznenadio pravosudno osoblje u sudnici i gledatelje, priznajući krivnju po svim točkama optužnice, izvijestili su američki mediji

On se ranije izjasnio da nije kriv za optužbe, koji uključuju pokušaj uporabe oružja za masovno uništenje, urotu za počinjenje djela terorizma i posjedovanja oružja ili razorne naprave radi činjenja nasilja.

AbdulMutalab (24) je u srijedu priznao da je prije napada putovao u Jemen i bio 'uvelike nadahnut' za sudjelovanje u uroti od militantnog klerika rođenog u SAD-u Anvara al-Avlakija, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice 30. rujna. Američki dužnosnici kažu da je teroristička skupina Al Kaida Arapskog poluotoka (AQAP) organizirala napad na Božić 2009.

'Ja sam nosio eksplozivnu napravu kako bih osvetio ubojstva nevinih muslimana', rekao je AbdulMutalab, dodavši da je urota znak odmazde za 'tiraniju SAD-a i ugnjetavanje muslimana'. 'Za to sam kriv po američkom zakonu, ali ne i po Kuranu', dodao je. Dan ranije, tužiteljstvo je održalo uvodnu riječ i već je izvelo prvog svjedoka u predmetu, Michaela Zantowa, putnika iz zrakoplova koji je optuženik pokušao uništiti.

AbdulMutalab se odlučio sam braniti, nakon što je otkazao četvorici odvjetnika, a okružni sud u Michiganu dodijelio mu je odvjetnika Anthonya Chambersa, koji je u srijedu trebao održati uvodnu riječ obrane. Očekivalo se da će suđenje trajati oko četiri tjedna, tijekom kojih će optužbe iznijeti niz dokaza protiv AbdulMutalaba, uključujući iskaze putnika iz zrakoplova, kao i video snimku njegovog objašnjenja samoubilačke misije.

No, u srijedu je odvjetnik Chambers objavio da njegov klijent želi priznati krivnju, a sutkinja saveznog suda u Detroitu Nancy Edmunds zatražila je od tužitelja Jonathana Tukela da pročita svih osam točaka optužnice. Stojeći uz Chambersa, Abdulmutalab je rekao sutkinji da ima 25 godina i diplomu inženjera, te da dobro govori engleski i da nikada nije liječen od duševne bolesti ili alkoholizma.

Edmunds je potom proglasila AbdulMutalaba sposobnim i proglasila ga krivim, te predmet prebacila u fazu određivanja kazne. Izricanje kazne zakazano je za 12. siječnja 2012. Abdulmutalabu prijeti kazna zatvora od 30 godina do doživotne.

Prema optužnici, AbdulMutalab je bio putnik Northwest Airlinesa na letu 253 iz Amsterdama za Detroit na Božić 2009. Nedugo prije slijetanja u Detroit, optuženik je otišao u toalet gdje se dulje zadržao. Kada se vratio na svoje mjesto, rekao je da ga boli trbuh i navukao deku preko sebe.

Tada je pokušao aktivirati eksploziv koji je nosio sakriven u donjem rublju, no umjesto detonacije došlo je do zapaljenja i stvorio se dim. Putnici i članovi posade bacili su se na AbdulMutalaba i svladali ga. Optuženi je zadobio teške opekline i nakon slijetanja je prebačen u bolnicu.

Chambers u utorak je najavio da će Abdulmutalab osporavati sve dokaze optužbe, uključujući i tvrdnje o mješavini kemikalija koja se zapalila i dimila, ali nije eksplodirala u kabini leta 253.Optuženikovo priznanje krivnje bilo je neočekivano za Chambersa, no kazao je da će poštovati njegovu volju.

U ranijim pojavljivanjima pred sudom, AbdulMutalab je pokazao da suđenje namjerava iskoristi za islamističu propagandu, uzvikujući da su Osama bin Laden i Anvar al Avlaki živi, te da će mudžahedini uništiti SAD. U pisanom podnesku tražio je da mu se sudi po islamskom šerijatskom pravu.