KRVOLOČAN I KARIZMATIČAN

Nicholas Sarkozy: 'Srbija korak bliže Europskoj uniji'

26.05.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Sarkozy je pozdravio uhićenje Ratka Mladića na samitu G8 koji traje u Deauvilleu riječima kako su to vrlo dobre vijesti i vrlo hrabra odluka srpskog predsjednika. Dodao je također da je Srbija zemlja koja je puno pretrpjela te da je sada korak bliže Europskoj uniji

Dok čekamo kako će francuski mediji detaljnije komentirati uhićenje Ratka Mladića, vijest je dočekana s entuzijazmom. Nicholas Sarkozy koji se trenutačno nalazi na samitu skupine G8 pozdravio je hrabru odluku predsjednika Tadića, Srbiju nazvao zemljom koja je puno pretrpjela te istaknuo da je riječ o koraku prema priključenju Europskoj uniji jednoga dana.

Le Monde donosi razgovor s Jean-Arnaultom Dérensom, osnivačem i glavnim urednikom frankofonog portala vijesti Courrier des Balkans koji je trenutačno u Beogradu i kaže da se reakcije mogu opisati jednom riječju: zaprepaštenje. 'Radi se o ogromnoj pobjedi predsjednika Tadića i vladu u Beogradu. Možda slučajno, možda i ne, uhićenje se dogodilo upravo u trenutku kada je srpski glavni grad posjetila Catherine Ashton, predstavnica Europske unije za vanjske poslove', kaže Dérens zaključujući kako srpske nade da postane zemlja kandidat za ulazak u EU do kraja godine sada postaju realne.

Ostali francuski mediji ispisuju Mladićevu biografiju, Le Figaro ga naziva srpskim Atilom ovisnim o ratu koji je mrzio Hrvate i Bošnjake, potonje posprdno nazivajući Turcima. Novinarka Isabelle Lasserre posebno ističe umješnost kojom se poigravao snagama UNPROFOR-a. 'Bio je žovijalan, šaljiv, čovjek naroda, jednostavan i sirov, znao je kako motivirati svoje vojnike', piše novinarka primjećujući da je svojom neposrednošću prikupio brze simpatije međunarodnih pregovarača koje bi netom kasnije ponizio, kao u slučaju otmice UN-ovih mirotvornih postrojbi. U sužanjstvu im je objašnjavao da UN zločinačka organizacija prepuna crnaca.

Le Point nastavlja s istom kolekcijom atributa: brutalan, krvoločan, ali karizmatičan, navodeći također kako je odrastao u mržnji prema ustašama koji su mu ubili oca četnika i posebice muslimanima. Također, francuski mediji živopisno podsjećaju na strahote okupacije Sarajeva i masakra u Srebrenici.