HAK UPOZORAVA

Ni sutra ne putujte ako ne morate

09.12.2012 u 18:14

Bionic
Reading

Irena Čačić iz Hrvatskog autokluba otkriva kakvo je danas stanje na prometnicama nakon velikog snježnog nevremena koje je jučer 'okovalo' Hrvatsku te što nas očekuje sutra

‘Situacija je danas ipak nešto bolje. Ne bi u svakom slučaju mogla reći i da je puno bolja. Nešto je bolja. Snijeg više ne pada, ceste su, barem ovi glavni cestovni pravci donekle prohodni. Naravno, ima tu još puno posla, dosta je snijega, ne samo i na tim glavnim cestovnim pravcima, nego i na okolnim. Vrlo su niske temperature. Noćas se očekuju još niže temperature, opasnost od poledice je izrazito velika. Sve bih upozorila da je obavezna zimska oprema na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta kroz Liku i Gorski kotar, u dijelovima središnje i sjeverozapadne Hrvatske te Slavonije, na dijelu Istre i na širem riječkom području’, ističe Čačić.

A koje su najčešće pogerške koje vozači rade. Nakon najava nevremena i jučer smo vidjeli vozače s ljetnim gumama, prevrnute kamione, ljude kojima su morali donositi čajeve i pokrivače.

‘Mislim da je tu ustvari odgovornost ljudskog faktora najveća. Mi smo i pred HAK-om i Hidrometeorološkim zavodom upozoravali na izrazito nepovoljne vremenske uvjete koji se očekuju u Hrvatskoj u subotu. Nažalost, žao mi je što su se mnogli oglušili i nisu poslušali naše savjete, nego su kretali i s autobusima punih djece, iako su znali i bili svjesni da je vremenska prognoza loša. A isto tako i oni koji na svojim automobilima nisu imali adekvatnu zimsku opremu’, rekla nam je Čačić.

A kakva je najava za sutra?

‘U svakom slučaju ponovno kažu da se očekuju oborine i kiša i u Gorju snijeg. Naravno, naša je preporuka da se ne ide na put ako se baš ne mora jer situacija i dalje nije najbolja. A ako se već mora krenuti na put, a sutra je radni dan i mnogi će ići na svoja radna mjesta, neka imaju zimsku opremu na vozilima ili ako je to ikako moguće, neka koriste javni gradski prijevoz’, poručila je Čačić.