JANEZA KOPAČA ODAO BLOG

Ni Slovenija nije cijepljena protiv korupcije

19.01.2010 u 19:46

Bionic
Reading

Koliko neobvezno ćaskanje na internetu može biti neugodno za visoke državne dužnosnike, pokazao je slučaj Janeza Kopača, slovenskog državnog tajnika za energetiku, koji je, čavrljajući na blogu, potaknuo sumnje u korupciju u jednom od najvećih državnih ulaganja

Kopač je u jednom razgovoru na internetu napisao da nije važno što će možda netko zaraditi 'masnu proviziju' na više od milijardu eura teškoj državnoj investiciji u jednu termoelektranu, jer je ona svakako potrebna.

Državni se tajnik sada vjerojatno grize za jezik.

Najprije mu je predsjednik vladine protukorupcijske komisije poručio da mu svakako dostavi dokaze za svoju tvrdnju, a u utorak je o tome postavljeno i službeno pitanje vladi.

Četvero parlamentarnih zastupnika vladajućih stranaka postavilo je ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku pitanje na koje mora odgovoriti na sljedećoj sjednici parlamenta. Oni pitaju je li i u sporazum o gradnji četvrtog bloka termoelektrane Šoštanj ugrađena tzv. protukorupcijska klauzula, kao i u ugovor slovenske vojske s finskom 'Patrijom' o nabavi oklopnih vozila u vrijednosti 278 milijuna eura.

Afera Patria izazvale je velike potrese u slovenskoj politici na parlamentarnim izborima prije godinu i pol dana. Tadašnje oporbene stranke lijevog centra, koje su nakon izbora došle na vlast, tražile su da se ugovor s Patrijom poništi ako se dokažu sumnje da je u poslu došlo do isplate nezakonitih provizija službenim osobama u Sloveniji.

Ugovor s Patrijom još je na snazi, jer afera nije do kraja raščišćena, a mogao bi biti poništen samo ako dođe do pravomoćne osuđujuće presude u Finskoj.

Čini se da je kao i u slučaju Patrije upitan i vrlo veliki investicijski iznos za novi blok termocentrale koja osigurava četvrtinu energije u Sloveniji.

Vrijednost ulaganja, što ga je krajem prošle godine potvrdila sadašnja vlada, porasla je s oko 600 milijuna eura na gotovo dvostruki iznos pa mnogi dovode u pitanje racionalnost takvog pothvata.

Vlada za sada odolijeva tvrdnjama nekih ekonomista da ulaganje u 'ekološku sanaciju' termocentrale Šoštanj nije isplativa ni gospodarski, a još manje u vezi velikih količina ugljičnog dioksida koji stvara korištenje ugljena iz rudnika Trbovlje.

Mnogi smatraju da je riječ o projektu s 'političkim amenom' od kojega se ne može odustati ni u vrijeme gospodarske krize, osobito zato što su u projekt kreditiranja uključene Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD).

Četvero zastupnika iz koalicijskih stranaka, pa i iz Pahorove stranke Socijalnih demokrata (SD) od ministra gospodarstva ipak zahtijeva istragu i odgovor na pitanje je li u poslu s projektom četvrtog bloka u Šoštanju bilo provizija, prijateljskih dogovora i osoba koje su se nalazile u sukobu interesa.