IZVOZ VARAŽDINSKOG SMEĆA

Nezavisni vijećnici traže hitnu sjednicu Gradskog vijeća

31.01.2012 u 20:15

Bionic
Reading

Zbog izvoza varaždinskog smeća, koji je najavio varaždinski gradonačelnik, nezavisni vijećnici u varaždinskom Gradskom vijeću traže hitno sazivanje sjednice

Zaoštravaju se prilike u Varaždinu nakon što je gradonačelnik Goran Habuš uputio nadležnom sudu zahtjev za utvrđivanje ništetnosti ugovora sklopljenog između gradskog komunalnog poduzeća Varkom i privatnog partnera T7 VIS-a radi zbrinjavanja 100 tisuća tona smeća po cijeni od, otprilike, jedne kune za kilogram. To ne bi vjerojatno izazvalo tolike reakcije da Habuš nije kao zamjensko rješenje najavio izvoz smeća u neke udaljenije općine te dodao da je ugovor o zbrinjavanju bala smeća u novoj, 180 milijuna kuna vrijednoj tvornici T7 VIS-a za MBO, već samim tim njegovim činom – nepostojeći!

Ugovor je pravno na snazi tako dugo dok ga jedna strana ili obje strane ne raskinu ili dok ga sud ne proglasi ništetnim, a sam čin podnošenja ugovora sudu radi ništetnosti ne čini ga automatski bespredmetnim, upozorava to prof. dr. Robert Podolnjak, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta i nezavisni varaždinski gradski vijećnik.

Zbog bojazni od velikih šteta koje bi za Grad Varaždin mogle nastati zbog nepoštivanja ugovora uslijed osebujnog Habuševog pravnog tumačenja trajanja ugovornih obveza, Podolnjak poziva predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Varaždina da sazovu sjednicu Gradskog vijeća. Njegovom pozivu pridružuju se i još neki nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću, a možda i vijećnici iz HDZ-a, pa je vrlo izgledno da će se uskoro skupiti trećina potpisa vijećnika, što je dovoljno za sazivanje izvanredne sjednice.

Dobro je poznato da sam se zalagao za to da se taj, ali i neki drugi ugovori, upute sudu radi utvrđivanja ništetnosti i u tome podupirem u potpunosti gradonačelnika. Međutim, bio sam uvjerenja da će se postojeći akumulirani otpad zbrinjavati u novoizgrađenom postrojenju za MBO, koji sada ima sve dozvole, do pravomoćne sudske odluke, a da će Grad, u slučaju da dobije pravni spor imati pravo na odštetu od tvrtke T7 VIS. No, prema svemu sudeći, gradski otpad neće se zbrinjavati u MBO postrojenju ni pod kojim uvjetima, već na neki drugi način, ili na nekom drugom mjestu, a što sve nije poznato javnosti, a niti gradskim vijećnicima, upozorava Podolnjak te naglašava da građani ne mogu biti isključeni iz rasprava od vitalnim temama za život u gradu koji je dobitnik brojnih priznanja za uređenost i kvalitetu života.

Kao gradski vijećnik iz Brezja, varaždinskog predgrađa gdje je odloženo više od 100 tisuća tona smeća u balama, Podolnjaka posebno brine planirano proširenje površine za dodatno zbrinjavanje bala jer to može, kako naglašava, imati nesagledive posljedice za zdravlje građana tog dijela grada, ali i šire. Uz to, krajnje je dvojbeno može li gradonačelnik potpisati ugovore o izvozu smeća vrijedne 50 milijuna kuna bez prethodne konzultacije, ako ne i odluke Gradskog vijeća.

Javnosti je poznato da se godinama zalažem za transparentnost djelovanja gradske vlasti a naročito aktivne uloge Gradskog vijeća. Kada govorimo o odgovornosti za gradsku politiku, ona nije samo i isključivo gradonačelnikova, već jednako tako i ne manje i Gradskog vijeća, jer ono donosi proračun i ono je prvenstveno odgovorno za financijsku stranu gradske politike. Stoga apeliram na predsjednika Vijeća gospodina Heheta i na gradonačelnika g. Habuša da se sazove hitna sjednica Vijeća na kojoj će gradonačelnik vijećnicima i javnosti Varaždina objasniti za koje ugovore je zatražio utvrđivanje ništetnosti, tko će zastupati Grad u tom ili tim pravnim sporovima, kako Grad planira zbrinjavati postojeći i novi otpad u narednom razdoblju ukoliko se ni pod kojim uvjetima neće smeće zbrinjavati u tvornici za MBO te kako su išli pregovori s tvrtkom T7 VIS o načinu financiranja MBO i obvezama građana s obzirom na proturječne informacije, ističe Podolnjak osvrćući se na tvrdnje gradonačelnika da bi zbog obrade smeća u MBO-u računi građana porasli za čak 240 posto, dok T7 VIS tvrdi - 20 do 60 kuna!