NEMA VIŠE NI MJESTA NI REDOVA

Nezaposleni Zagrepčani u hipu popunili mjesta za javne radove

29.03.2016 u 16:07

  • +2

Nezaposleni građani zainteresirani za program javnih radova

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Bionic
Reading

U samo nekoliko sati zagrebački Gradski ured za branitelje zaprimio je dovoljno prijava za sudjelovanje u javnim radovima - naime, do danas u 14.30 popunjeno je svih 225 mjesta, doznao je tportal od Vlaste Ivčević, zamjenice pročelnice Gradskog ureda za branitelje

Premda su sva mjesta popunjena, novi su zahtjevi mogući ako netko od evidentiranih sudionika iz nekog razloga odustane od sudjelovanja, a o čemu Gradski ured za branitelje pravovremeno izvješćuje Zavod za zapošljavanje. Svake je godine pak raspoloživ otprilike isti broj mjesta za sudjelovanje u javnim radnim aktivnostima, što je određeno raspoloživim proračunskim sredstvima, objasnila je Vlasta Ivčević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za branitelje.

'Za stručno osposobljavanje kroz neki od 25 ponuđenih programa prijavilo se 225 osoba dok su se dvije osobe prijavile za liječenje medicinskom rehabilitacijom u jednom od ugovornih lječilišta', kazala je tportalu Ivčević, a iako prednost pri podnošenju zahtjeva i prijave u odabrane programe imaju hrvatski branitelji, 'od ukupno prijavljenih 225 osoba svega je 27 branitelja te osam članova njihovih obitelji dok su sve ostalo drugi nezaposleni građani Grada Zagreba'.

Podsjetimo, nakon što je Gradski ured za branitelje prošli tjedan zaprimao isključivo zahtjeve za sudjelovanje nezaposlenih hrvatskih branitelja za sudjelovanje u ovogodišnjim javnim radovima, od danas pa do popunjenosti kapaciteta, a što se dogodilo već u 14.30, zaprimani su zahtjevi svih nezaposlenih građana Zagreba.

Kroz program se nezaposleni hrvatski branitelji i drugi nezaposleni građani Zagreba uključuju u društveno korisne ekološke aktivnosti u trajanju od 40 sati u parku Maksimiru, a kao korist mogu odabrati besplatno obrazovanje i usavršavanje u različitim obrazovnim programima ili medicinsku rehabilitaciju u specijaliziranoj ustanovi/lječilištu.

U ekološke aktivnosti prijavljeni će se uključiti 4. travnja, a u planu je održavanje ukupno osam ciklusa ekoloških aktivnosti, svaki u trajanju od po pet radnih dana po osam radnih sati dnevno, i one se provode u proljeće i jesen, ovisno o vremenskim prilikama, kazala je Ivčević.

S obzirom na to da su se Vodnikovom pred Uredom danas protezali redovi građana različitih obrazovnih kvalifikacija i dobnih skupina te roda i spola, zanimala nas je detaljnija struktura prijavljenih, a Ivčević je kazala da će te podatke imati poslije obrade svih zaprimljenih zahtjeva.

No 'prema dosadašnjim iskustvima, najčešće se prijavljuju građani sa srednjom stručnom spremom ili bez završenog formalnog obrazovanja', kazala je tportalu Ivčević, ali i dodala da je 'od prošle godine uveden program voditelj izrade i provedbe projekata financiranja iz europskih fondova, za koji je potrebna prethodno završena viša stručna sprema'.