ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Nezaposlene žene s invaliditetom podložnije bolestima

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2010 15:49
  • Objavljeno 28.04.2010 u 15:49
invalidi žena

invalidi žena

Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkić/CROPIX

U Hrvatskoj je 2.678 nezaposlenih žena s invaliditetom, a nemogućnost zapošljavanja čini ih dodatno ranjivom skupinom jer žive ispod razine ostalih u društvu te su podložnije razvoju psihofizičkih simptoma koji ugrožavaju njihovo zdravlje, pokazalo je istraživanje koje su proveli stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)

Istraživanje je trajalo godinu dana i u njemu je sudjelovalo 296 žena s invaliditetom u dobi od 19 do 65 godina, od kojih je 137 bilo zaposleno i 159 nezaposleno.

'Cilj nam je bio da znanstvenom metodom istražimo kvalitetu života tih žena, pogotovo jer se radi o mladim ženama u dobi od 40-ak godina, čija je kvaliteta života, po međunarodnoj ljestvici, ispod razine ostalih građana', rekao je voditelj projekta dr. Tomislav Benjak.

Ispitujući prioritete u životima nezaposlenih žena s invaliditetom, istraživači su, među ostalim, utvrdili da su to zadovoljstvo obiteljskim životom, posao i prisutnost bliskih osoba, a kvalitetu života umanjuju nezaposlenost, okolina i zdravstveno stanje.

Zaposlenim ženama s invaliditetom važan je pak osjećaj pripadanja zajednici, sigurnost u vlastitu budućnost, dobar odnos s bliskim osobama i uživanje s prijateljima.

Istraživači zato zaključuju da je važno povećati broj zaposlenih žena s invaliditetom, omogućiti im prekvalifikaciju i doškolovanje, pružiti im socijalnu potporu u grupama za samopomoć i omogućiti im kreativni rad.

Istraživanje bi, kako je rečeno, trebalo pridonijeti provedbi Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Projekt su poduprli Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje, portal Moj posao, HZJZ i Udruga za promicanje istih mogućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi