DAN BEZ TEŠKOG NASILJA

New York slavi najnekrvaviji dan u povijesti

29.11.2012 u 11:35

Bionic
Reading

Po prvi put u zabilježenoj povijesti, New York City doživio je dan bez slučajeva teškog nasilja. Glasnogovornik načelnika gradske policije potvrdio je da se prošli ponedjeljak vodi kao 'najnekrvavijih 24 sata' u gradu koji je do prije nekoliko desetljeća bio sinonim za kriminal

U ponedjeljak, NYPD se nije pretrgao od posla: nije zabilježeno nijedno ubojstvo, ubod nožem, pucnjava ili drugi nasilni incident.

Unatoč povećanju broja ubojstava u srpnju, stopa ubojstava u New York Cityju mogla bi se uskoro pokazati najnižom od 1960. godine. Prije svega nekoliko mjeseci, Njujorčani su svjedočili onome što je jedan lokalni tabloid nazvao 'ljetom krvi'.

Unatoč naglom padu broja ubojstava, statistike pokazuju da je kriminal u cjelini ipak u porastu, i to za tri posto. Porast krađa od devet posto policija pripisuje velikom valu otuđivanja tzv. pametnih telefona.

No u usporedbi s prošlom godinom, broj ubojstava pao je za 23 posto - što je ujedno i najniža stopa u posljednjih 50 godina. Ove godine, u New York Cityju dosad su zabilježena 366 ubojstva, dok ih je u isto vrijeme 2011. bilo 472.

Stručnjaci kažu da ovogodišnji 'niski' broj ubojstava krajnje neobičan za američki grad od osam milijuna ljudi. U Chicagu, premreženom uličnim bandama, ove godine bilo je 462 ubojstava, iako u tom gradu živi oko 2,7 milijuna ljudi. U Philadephiji, s milijun i pol stanovnika, dosad je zabilježeno 301 ubojstvo.

Neki stručnjaci hvale agresivnu taktiku njujorške policije za prevenciju kriminala, u okviru koje je zaplijenjena značajna količina nezakonitog oružja. Kritičari pak upozoravaju da su istovremeno bezrazložno na cesti zaustavljene i pretresene stotine tisuća mladih crnaca i 'latinosa'.