IZLILA SE MURA

Nevrijeme izazvalo kaos, u Dubrovniku voda nije za piće

02.09.2014 u 09:37

  • +5

Vodostaj Mure u porastu, nema opasnosti od poplave

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Bionic
Reading

Uslijed obilne kiše koja je jučer padala na dubrovačkom području, zamućen je izvor rijeke Omble iznad propisane vrijednosti u Komolcu i izvoru Palate u Zatonu, odakle se vodom napaja grad Dubrovnik

Slijedom toga zamućena je voda u vodoopskrbnoj mreži grada Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina i Elafita.

Takva mutna voda ne udovoljava Zakonu o vodi za ljudsku uporabu pa se preporuča da se voda za piće prije upotrebe prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe, priopćeno je iz Vodovoda Dubrovnik.

Zamućena voda posljedica je obilnih kiša, a upravo Dubrovnik bilježi rekordni broj padalina. Tamo je od jučer u 8 sati do jutros u 8 pala čak 191 litra po četvornome metru, Ćilipima 130,6; Hvaru 130,1; Prevlaci na Konavlima 117,8 i Komiži 107,3 litre. Ponegdje obilnije kiše, ali ne tako kao jučer i noćas bit će i danas, i to posebice u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj.

Kod Varaždina redovite mjere od poplave

Redovite mjere obrane od poplave za rijeku Dravu od Varaždina do hrvatsko-slovenske granice proglašene su jutros zbog obilnih padalina u Austriji i Sloveniji koje su prouzrokovale porast vodostaja rijeke Drave, izvijestio je varaždinski Centar 112.

Mjere se odnose na područje grada Varaždina te općina Sračinec, Petrijanec i Cesticu.

Varaždinski Centar 112 jučer je izdao izvanredno izvješće o dolasku vodenog vala, odnosno prelijevanju viška vode kod HE Varaždin i HE Čakovec u staro korito Drave.

Inače, vodeni val prilikom prelaska iz Austrije u Sloveniju imao je protok oko 900 kubnih metara u sekundi, dok je zbog dodatnih padalina u Sloveniji, prilikom ulaska u Hrvatsku narastao na 1000 do 1.200 kubnih metara, doznaje se u Centru 112 Varaždin.

Olujni vjetar usporava promet

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je D54 Maslenica-Zaton Obrovački, autocesta A1 između čvorova Maslenica i Posedarje u smjeru Zagreba otvorena je samo za osobna vozila (u smjeru Splita otvorena je za sve skupine vozila), izvijestio je jutros Hrvatski auto klub (HAK).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica u smjeru Zagreba,

A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala (D8) između Senja i Svete Marije Magdalene te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava vožnju na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na mostu Riječina.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog mnogih odrona zemlje i kamenja na Jadranskoj magistrali (D8), posebno na području Dubrovačko-neretvanske županije, treba voziti opreznije.

Zbog izlijevanja rijeke Mure zatvorena je ŽC 2245 Sveti Martin na Muri- GP Sveti Martin na Muri.

Od 1. do 5. rujna 2014.god. od 8 do 15 sati zbog rušenja stabala u zoni šume "Kunjevci", povremeno će se zatvarati državna cesta D55 Vinkovci-Županja. Cesta će biti zatvorena prvih 15 minuta svakog punog sata, a vozila će se propuštati 45 minuta.

Zbog radova zatvorene su ceste D2 Osijek-Vukovar od skretanja za Zračnu luku Osijek do istočnog izlaza iz naselja Klisa, odnosno zatvorena je kroz naselje Klisa, D22 Možđenec-Sudovec, D29 Kašina-Marija Bistrica, D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče, D57 Vukovar-Orolik, D205 Klanjec-Dubrovčan, D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica, D33 kroz grad Knin i županijska cesta 6280 Dubovica-Sveta Nedjelja.

Uz privremenu prometnu signalizaciju vozi se na dionicama državnih cesta D1 Korenica-Debelo Brdo i D9 Metković-Opuzen.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak, katamaranska Novalja- Rab-Rijeka i brodska Mali Lošinj- Unije- Susak. Ostali trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe, izvješćuje HAK.