PONAVLJA SE NATJEČAJ

Nevjerojatno! Za Zagrepčanku godine stigle samo dvije prijave

23.01.2014 u 18:11

Bionic
Reading

Natječaj za nagradu Zagrepčanka godine bit će ponovljen jer su se na ovogodišnji natječaj, objavljen u dnevnom tisku, javile svega dvije kandidatkinje, što su na današnjem skupštinskom Odboru za javna priznanja ocijenili premalim brojem

Prvi je na to upozorio vanjski član odbora Romano Bolković. 'Moramo raširiti konkurenciju. Zagrepčanka godine treba biti osoba koja je šarmatna, sposobna, afirmira Grad Zagreb, a ne samo sebe', rekao je Bolković na sjednici Odbora za javna priznanja.

I dvije predložene kandidatkinje su vrlo dobre, kazao je Bolković, ali za takvu nagradu ipak treba biti veća konkurencija. Založio se također da to ne budu kandidatkinje koje promoviraju isključivo ženski aktivizam već da postižu dobre rezultate u svojoj struci kao, primjerice, liječnice ili arhitektice.


S njime se složio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 'Sramotno je da između dvije kandidatkinje biramo jednu. Ako nešto ne štima u proceduri, mijenjajmo proceduru. Želimo imati slatki problem i između puno kandidatkinja izabrati najbolju', kazao je Bandić.

Član odbora Ivan Tepeš (HSP AS) spočitnuo je Bandiću da ponovno 'lomi preko koljena, kao i u slučaju Svetice"' ocijenivši da nema puno kandidatkinja jer je to politička nagrada koja se dodjeljuje za Dan žena, pa se neke ne žele javiti.

'Kad bi to bila politička nagrada, onda bi došli s već gotovim rješenjem i sve bi bilo gotovo za tri minute', odgovorio mu je Bandić, a i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor smatra da se ne radi o političkoj nagradi, što potvrđuje i današnja rasprava u Skupštini.

Odbor za javna priznanja na njegov je prijedlog prihvatio da se sadašnji natječaj poništi radi malog broja kandidatkinja, eventualno promjene kriteriji natječaja, kao i datum dodjele, te da Grad Zagreb na 50-ak adresa pošalje pozivni natječaj.

Od 2007., otkad se nagrada dodjeljuje, za Zagrepčanku godine izabrane su Ana Rukavina (posthumno), Slavica Jakobović Fribec, Mirjana Krizmanić, Ljubica Matijević Vrsaljko, Marija Slišković, Maja Mamula i Đurđica Krnjak.