NEPOŽELJNI

Neum ustao protiv turskih brodova

12.06.2014 u 12:44

Bionic
Reading

Dva broda mornarice Oružanih snaga Republike Turske od 14. do 19. srpnja uplovit će u Neumski zaljev radi vojne vježbe. Uplovljavanje ovih brodova izazvalo je negodovanje tamošnjeg stanovništva

Neumljani zajedno s načelnikom te općine Živkom Matuškom, ali i neke manje stranke s hrvatskim predznakom, pa čak i pojedini gradonačelnici iz okolnih mjesta u Hrvatskoj, negodovali su zbog uplovljavanja turskih brodova u zaljev kod Neuma, što šteti i Malostonskom zaljevu koji pripada Hrvatskoj, piše Klix.ba.

Načelnik Matuško je ovih dana izjavljivao da se protivi uplovljavanju ratnih, putničkih i teretnih brodova u Neumski akvarij te naveo kako Neum nije luka i da se protivi da to ikada postane.

Osim političke pozadine koja stoji, tvrde mnogi, iza protivljenja uplovljavanju turskih, a ranije i drugih brodova, postoje i drugi razlozi koji su javno i nedvosmisleno istaknuti, a to je da ovakvi brodovi predstavljaju ekološku katastrofu za ovaj dio mora i za sam grad Neum, kao i da je trenutak krajnje nepogodan, jer brodovi uplovljavaju u jeku turističke sezone.

U ovom gradu podsjećaju da je Općinsko vijeće Neuma donijelo zaključak 2010. godine da ne žele uplovljavanje velikih brodova u Neumski zaljev te da traže od vlasti na državnoj razini da to onemoguće.