kome zvoni?

Neugodna scena na susretu Angele Merkel i Vladimira Putina

20.08.2021 u 16:35

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju u petak, točno godinu dana nakon što je Putinov kritičar Aleksej Navaljni napadnut otrovom novičokom. Usred sastanka, njemakoj je kancelarki zazvonio mobitel

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju u petak, točno godinu dana nakon što je Putinov kritičar Aleksej Navaljni napadnut otrovom novičokom.

Navaljni (45) se nalazi u zatvoru i Putina smatra odgovornim za pokušaj ubojstva 20. kolovoza 2020.

Njemačka traži da Rusija istraži napad kemijskim otrovom novičokom.

Moskva optužuje Zapad za klevetanje i zahtijeva dokaze da je Navaljni otrovan novičokom.

Tijekom ozbiljnog sastanka Mekel se našla u neugodnoj situaciji jer joj je zazvonio mobitel i time prekinuo govor ruskog predsjednika Putina. Merkel je na brzinu izvukla mobitel te ga isključila.

Navaljni je uhićen u Moskvi 17. siječnja nakon povratka iz Njemačke, gdje je bio na liječenju te se ondje sastao s Merkel.

Sada služi kaznu u zarobljeničkom logoru jer je, prema presudi, za vrijeme boravka u Njemačkoj prekršio zahtjeve prijavljivanja u Rusiji. Merkel je više puta zahtijevala da ga se oslobodi.

Njegov slučaj samo je jedno u nizu brojnih pitanja koja uvelike utječu na odnose dviju zemalja.

EU je uvela sankcije Rusiji zbog napada na Navaljnog koji je izazvao međunarodne osude, kao i zbog hakerskog napada na njemački parlament 2015. godine i zbog sukoba u Ukrajini.

Merkel i Putin također će razgovarati o kontroverznom plinovodu Sjeverni tok 2, koji bi trebao biti dovršen ovaj mjesec. Osim toga, vjerojatno će se raspravljati o Afganistanu i Bjelorusiji.

Merkel je zadnji put bila u Moskvi u siječnju 2020.

Također planira položiti vijenac na grob nepoznatog vojnika u Kremlju, 80 godina nakon što je Hitlerova Njemačka napala Sovjetski Savez.