ulje na vatru

Netanyahuov stranački kolega predložio izgradnju židovskih naselja u Gazi

16.11.2023 u 19:20

Bionic
Reading

Dok svijet pokušava shvatiti koji su izraelski ciljevi u Gazi, istaknuti desničar Yossi Dagan iz stranke premijera Benjamina Netanyahua koristi trenutak nacionalne krize kako bi potaknuo ponovno uvođenje židovskih naselja u Gazu, po uzoru na ona na Zapadnoj obali, gdje Dagan predvodi naseljeničku zajednicu

U intervjuu za Politico Dagan poručuje da je kucnuo čas za ponovnu izgradnju naselja u Gazi, koja bi poslužila kao svojevrstan osigurač protiv novih napada poput onog 7. listopada, kada su Hamasovi militanti ubili oko 1200 ljudi. 'Ako imate zajednice i ljude, imate vojsku i veću kontrolu; kad god se povučete sa zemlje, dogodi vam se ono što se dogodilo - holokaust', rekao je Dagan, blizak američkim kršćanskim evangelicima i vatreni pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Daganovi kritičari tvrde da bi izgradnja novih židovskih naselja u Gazi prije potkopala nego zaštitila nacionalnu sigurnost Izraela. On ima podršku izraelske desnice, ali provocira sukob s Washingtonom, glavnim jamcem sigurnosti Izraela. Netanyahu je tradicionalno snažno podržavao širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali, ali povratak u Gazu bio bi korak previše, piše Politico, podsjećajući da je međunarodna zajednica već identificirala ekstremističke naseljenike kao žarište širenja sukoba na Bliskom istoku, a američki predsjednik Joe Biden upozorio je da doseljenici sa Zapadne obale 'dolijevaju ulje na vatru'.

  • +13
Sukobi na Zapadnoj obali Izvor: Profimedia / Autor: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia

Po službenom izraelskom stavu, operacija u Gazi privremeni je napad na Hamas, a ne povratak na okupaciju, ali mnogi Palestinci su skeptični, posebno nakon Netanyahuovih primjedbi da bi Izrael trebao nastaviti neku vrstu vojne kontrole nad enklavom na 'neodređeno razdoblje'. Palestince posebno uznemiruje ideja da bi izraelske snage mogle podijeliti Gazu na zone vojne kontrole, ostavljajući arapske zajednice nepovezanima, baš kao što se to dogodilo stotinama tisuća židovskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Bivši Mossadov direktor: 'Bullshit'

Dagan otvoreno iznosi svoju viziju Gaze. 'Vlada će morati zadržati dio zemlje u svom posjedu. Vlada si moralno ne može priuštiti povratak na ono što je bilo prije jer smo obećali 'nikada više'', rekao je Dagan. 'To neće biti moguće u svim dijelovima Gaze. Ali u sjevernom dijelu, da. Treba postojati zaštitni pojas. Treba biti života, treba biti ljudi, treba biti vojske. I to bi pomoglo da se 7. listopada ne ponovi', dodao je Dagan.

  • +4
Izraelska vojska u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Mnogi Izraelci misle da je Daganova strategija pogrešna. Tamir Pardo, umirovljeni direktor obavještajne agencije Mossad, rekao je za Politico da će naseljenici morati biti zaštićeni, a ne biti štit. Na pitanje mogu li naselja djelovati kao zaštitna tampon-zona, odgovorio je: 'Bullshit (Sra.je, op.ur.).' Bivši premijer Ehud Olmert snažno se izjasnio protiv Netanyahuova prijedloga o povratku vojne kontrole nad Gazom, dok bi još jedan bivši premijer, Ehud Barak, pozdravio raspoređivanje međunarodnih mirovnih snaga, sastavljenih prvenstveno od vojnika iz arapskih zemalja.

Daganovoj inicijativi ne pomaže ni to što židovska naselja trenutačno raspiruju političke napetosti na Zapadnoj obali, uz rastuću bojazan da bi tamo mogao eskalirati palestinski ustanak. Izraelski doseljenici za rastuće napade kažu da ih iniciraju Palestinci; Palestinci pak kažu da je obrnuto i tvrde da doseljenici pokušavaju zgrabiti više zemlje i zastrašiti ih da napuste svoja sela. Prema podacima UN-a, izraelska vojska prošlog mjeseca ubila je 167 Palestinaca, a osmero su ih ubili doseljenici. Među ubijenima je i Bilal Saleh, otac četvero djece, upucan dok je brao masline u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

'Pogođen je nekoliko puta u prsa. Hladnokrvno su ga ubili', rekla je njegova udovica Iklas Saleh. Ova godina pretvara se u najsmrtonosniju na Zapadnoj obali od 2005., dok Itamar Ben-Gvir, krajnje desničarski izraelski ministar policije, naoružava doseljenike sa Zapadne obale kako bi oni formirali 'sigurnosne odrede' za zaštitu naselja.