NAPETOSTI SE NASTAVLJAJU

Netanyahu se neće ispričati Turskoj

04.09.2011 u 19:53

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je rekao da se neće ispričati Turskoj zbog lanjskog izraelskog napada na humanitarni brod za Gazu u kojem je poginulo devetero Turaka, čime je potvrdio svoje stajalište o tom problemu i nakon što je Ankara odnose s Izraelom spustila na nižu razinu

Turska je u petak, nakon što je poslije UN-ovog izvješća o napadu iz svibnja 2010. izostala izraelska isprika, zamrznula sve vojne sporazume s Izraelom, protjerala izraelskog veleposlanika i zaprijetila pravnim sankcijama. Turska je objavila da će pokrenuti sudske procese protiv izraelskih časnika odgovornih za ubijanje na turskom brodu koji je želio s humanitarnom pomoći probiti blokadu Pojasa Gaze. Turci žele i odštete za obitelji ubijenih u napadu.

Izvješće UN-a kaže da je Izrael u napadu na turski brod uporabio nesrazmjernu silu, ali i dodaje da su propalestinski aktivisti na brodu pružili organiziran i nasilan otpor.

'Ne trebamo se ispričavati zato što su se mornarički specijalci branili od nasilnih aktivista', rekao je Netanyahu na tjednom sastanku vlade, što je u skladu s njegovim ranijim izjavama.

'Nadam se da se može naći način da se prevlada spor s Turskom. Izrael nikada nije želio da se njegovi odnosi s Turskom pogoršaju, pa to ne želi ni sada', rekao je.

'Mornaričkim specijalcima želim poručiti da ćemo, na isti način na koji oni i ostali vojnici izraelskih obrambenih snaga brane nas, mi braniti njih na svakom mjestu i na svakom skupu. No ponavljam i da Izrael žali zbog gubitka života', rekao je Netanyahu.