'NE PRIDONOSI KOLONIZACIJI'

Netanyahu otkazao projekt gradnje 20.000 stanova

13.11.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je ministarstvu graditeljstva da otkaže natječaj za gradnju 20.000 stanova na Zapadnoj obali, objavljeno je u službenom priopćenju koje u srijedu prenose mediji

Premijer je ministru graditeljstva Uriju Arielu naredio da preispita plan gradnje, priopćeno je kasno u utorak navečer.

Inicijativa o raspisivanju natječaja za gradnju stanova 'ne pridonosi kolonizaciji', rekao je Netanyahu i kritizirao takav potez ministra Ariela koji je iz stranke krajnje desnice, vrlo bliske lobiju izraelskih kolona.

Potez je 'suvišan - pravno i u praksi' i prijeti sukobom između Izraela i međunarodne zajednice u trenutku kada je Izrael pokušava nagovoriti da postigne bolji sporazum o nuklearnom programu Irana, rekao je premijer Netanyahu.

Ariel je prihvatio Netanyahuov zahtjev, navodi se u priopćenju.

Najavljena gradnja 20.000 stanova na Zapadnoj obali izazvala je 'zabrinutost' Washingtona i oštre kritike Palestinaca koji su zaprijetili prekidom mirovnih pregovora s Izraelom. Ta je najava odjeknula kao bomba u vrijeme kada međunarodna zajednica s Iranom dogovara sporazum o nadzoru iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija Iranu. Izrael, međutim, upozorava međunarodnu zajednicu da je na putu sklapanja 'lošeg sporazuma' s Iranom te je poziva da postigne sporazum koji će u cijelosti onesposobiti iranske vlasti da proizvedu atomsko oružje.