NE SVIĐA MU SE S KIM SE SASTAJE

Netanyahu otkantao njemačkog šefa diplomacije

25.04.2017 u 16:50

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je otkazao predviđeni sastanak sa šefom njemačke diplomacije Sigmarom Gabrielom ne slažući se s programom posjeta njemačkoga ministra, rekao je izraelski dužnosnik

'Sastanak je otkazan', rekao je Netanyahuov glasnogovornik David Keyes. 

Izraelski premijer ranije je zaprijetio otkazivanjem susreta s Gabrielom ako se on, u skladu s predviđenim programom, sastane s predstavnicima organizacija koje kritiziraju politiku izraelske vlade.

Otkazivanje predviđenog sastanka neuobičajen je potez u odnosima Izraela s vladom europske zemlje koja ga najsnažnije podupire. 

Gabriel je ranije novinarima rekao da nije službeno obaviješten o potencijalnom otkazivanju sastanka. 

'O tome znam samo iz medija, no ne znam koji su motivi. Ako je to točno, netko će mi morati objasniti takav potez', rekao je šef njemačke diplomacije nakon sastanka s palestinskim premijerom na Zapadnoj obali. 

Uoči putovanja na Zapadnu obalu, Gabriel je za televiziju ZDF rekao da će moguća Netanyahuova odluka o otkazivanju sastanka 'biti vrijedna žaljenja'.

'No nije to takva katastrofa. Toliko sam često u ovoj zemlji i ovdje imam toliko prijatelja da se moj odnos prema Izraelu neće izmijeniti', kazao je njemački šef diplomacije dodavši da je planiran i sastanak s izraelskim predsjednikom Ruvenom Rivlinom.