POVJERENJE U VLADAJUĆE

Nešto je čudno u državi Danskoj: Imaju rekordne brojke novozaraženih, ali ukidaju sva ograničenja. Kako to?

01.02.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Danska u utorak postaje prva država članica Europske unije bez epidemioloških mjera protiv covida-19, unatoč rekordnim brojkama novozaraženih. U zemlji s 5,8 milijuna stanovnika posljednjih dana bilježe i do 50.000 novih slučajeva covida, no u borbi s varijantom koronavirusa omikron Danci se oslanjaju na visok udio cijepljenih među stanovništvom

Nakon prvog pokušaja ukidanja svih restrikcija u nešto povoljnijem epidemiološkom razdoblju od rujna do studenog, Danska početkom veljače opet ukida covid potvrde i obavezu nošenja maski, kao i ograničenja radnog vremena kafića i restorana, javlja AFP.

'Jako sam sretna što će sve završiti. Dobro je to za život u gradu, noćne izlaske', kaže 17-godišnja Thea Skovgaard.

Noćni klubovi ponovno otvaraju svoja vrata u utorak, kada se dokidaju sva ograničenja broja posjetitelja i okupljanja u zatvorenom prostoru. Određene restrikcije ostaju na snazi samo na državnoj granici, isključivo za necijepljene putnike koji dolaze u Dansku izvan šengenskog prostora.

'Imamo iznimno visok udio cijepljenih s tri doze u odrasloj populaciji', kaže Lone Simonsen, epidemiologinja sa Sveučilišta u Roskildeu. Više od 60 posto Danaca primilo je treću dozu cjepiva - čak mjesec dana ranije od planiranog cilja - u usporedbi s prosjekom EU-a od oko 45 posto.

  • +2
Covid potvrde Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uključujući one koji su nedavno preboljeli covid, zdravstvene vlasti procjenjuju da je 80 posto stanovništva trenutno zaštićeno od ozbiljnih posljedica bolesti.

'S omikronom, koji za cijepljene nije teška bolest, vjerujemo da je ukidanje ograničenja razumno', rekla je Simonsen, dodajući da zbog velikog širenja omikrona očekuje i razvoj 'robusnijeg, dugotrajnijeg imuniteta', čime bi se Danska mogla obraniti od idućih valova epidemije. Aktualna strategija Danske ima podršku stanovnika: u jučerašnjoj anketi dnevnog lista Politiken 64 posto ispitanika potvrdilo je da imaju povjerenje u vladinu covid politiku.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ