ZAVJET ŠUTNJE

Neslavna propast Vladinog 'vijeća mudraca'

15.07.2014 u 11:26

Bionic
Reading

Još prije godinu i pol, na Vladinu inicijativu oformljen je tim hrvatskih stručnjaka iz različitih područja koji bi kao svojevrsni think tank trebao donijeti strategiju razvoja države sažetu u dokumentu Vizija 2030. Iako su se na početku češće sastajali, posljednjih mjeseci sastanaka uopće nema, a strategija razvoja ne postoji

Milanovićev think tank okuplja između 40 i 50 intelektualaca iz različitih profesionalnih područja. Iako se u medijima spominjalo nekoliko imena, kompletan popis nikada nije bio poznat. Članovi ove skupine koju predvodi premijer Milanović trebali su iznjedriti strateški dokument o razvoju Hrvatske sljedećih 15-ak godina.

No do danas ništa službeno nije objavljeno. Članovi su se obavezali kako će davati nikakve izjave o radu ove skupine, no neformalne izjave ipak dolaze do medija. Tragom napisa u Jutarnjem listu kako članovi think tanka mjesecima nisu dobili poziv na sastanak te kako nitko nema informaciju da se doista radi na strateškom dokumentu Vizija 2030., pokušali smo kontaktirati neke od njih.


Neki članovi think tanka su nedostupni, a drugi nam pak potvrđuju kakotempo održavanja sastanaka nije onakav kakav bi trebao biti. No soprezom i dvosmisleno govore o think tanku dajući do znanja da bi, da se ne pridržavaju dogovora o nedavanju izjava, mogli podignuti pravuburu.

Među članovima Milanovićeva 'vijeća mudraca' su predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, dvojica povjesničara, Neven Budak, koji je ujedno i savjetnik predsjednika Vlade za znanost te Tvrko Jakovina; fizičar svjetskog ugleda i član Opus Deija Vuko Brigljević, šefica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević, astrofizičar Bojan Plečnik, Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe…

On je pak nedavno u intervjuu za televizijsku postaju CNBC izjavio: 'Ako si vlasnik kompanije, ne znači da si i prava osoba da je vodiš. Isto vrijedi i za političare: ako si izabran, ne znači da si i sposoban za ulogu da služiš u javnom sektoru. Zato i vidim potrebu za promjenama u Hrvatskoj na način da se odaberu pravi ljudi koji će s pravim timovima ostvariti zadane ciljeve, jer to već imamo u privatnom sektoru. Time je dao jasnu poruku svome prijatelju Zoranu Milanoviću da bi se trebao okružiti ljudima koji nešto znaju.

Susreti think tanka trebali bi se održavati dva puta mjesečno, a moderator je na tim susretima Zoran Milanović. Sudionici su se obavezali na zavjet šutnje dok projekt ne bude finaliziran. No čini se da je šutnja godinu i pol od iniciranja projekta dobar način da se otvoreno ne progovara o propasti donošenja strategije za razvoj Hrvatske.